Planeta

Zvaničnik UN: Potrebno bar 14 godina da se uklone ruševine u Pojasu Gaze; Spasilački timovi sumnjaju na krađu organa u Pojasu Gaze

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 203. dan. Izraelska vojska dejstovovala je po ciljevima u Rafi i centralnoj Gazi. Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u enklavi, gdje je nađeno oko 400 tijela, navodeći da je riječ o ratnim zločinima. IDF odbacuje optužbe. Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa o jednogodišnjem prekidu vatre u Gazi. Dešavanja pratite na CdM-u.

Spasilački timovi sumnjaju na krađu organa u Pojasu Gaze

Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tijela iz masovnih grobnica otkrivenih u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, iznijeli su sumnje da su pripadnici izraelske vojske umiješani u krađu organa, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ekipe su izvijestile da su pojedina tijela pronađena sa vezanim rukama i sa isječenim i zašivenim abdomenima na način suprotan uobičajenim tehnikama zatvaranja rana koje se primjenjuju u Pojasu Gaze, što je izazvalo sumnju na krađu organa.

Pronađeno je unakaženo tijelo djevojčice u hirurškoj odeći, zbog čega timovi sumnjaju da je bila sahranjena živa, saopštile su ekipe, koje su našle i tijelo druge žrtve koja je takođe nosila hirurški ogrtač.

Egipat šalje delegaciju u Izrael na nove pregovore

Egipat je poslao delegaciju na visokom nivou u Izrael u nadi da će posredovati u postizanju sporazuma o prekidu vatre s Hamasom, rekla su dva zvaničnika za AP.

Najviši zvaničnik obavještajne službe Abbas Kamel predvodi delegaciju i planira razgovarati sa predstavnicima Izraela o “novoj viziji” za produženi prekid vatre u Pojasu, rekao je egipatski zvaničnik američkoj novinarskoj agenciji.

Razgovori u petak prvo će se fokusirati na ograničenu razmjenu zarobljenika koje drži Hamas za palestinske zatvorenike i povratak značajnog broja raseljenih Palestinaca u njihove domove u sjevernoj Gazi “uz minimalna ograničenja”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Egipat je takođe upozorio da bi moguća izraelska ofenziva na Rafah mogla imati katastrofalne posljedice za regionalnu stabilnost, navodi AP.

Zvaničnik UN: Biće potrebno 14 godina da se uklone ruševine u Pojasu Gaze

Biće potrebno 14 godina da se raščisti ogromna količina ruševina, uključujući neeksplodirana eksplozivna sredstva, koje je ostavio Izrael u ratu u Pojasu Gaze, izjavio je zvaničnik UN Per Lodamar.

Lodamar, viši oficir u Službi UN za uklanjanje mina, rekao je na brifingu u Ženevi da je rat ostavio oko 37 miliona tona otpada na široko urbanizovanoj, gusto naseljenoj teritoriji.

On je naveo da, iako nije moguće utvrditi tačan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava pronađenih u Gazi, projektovano je da bi, pod određenim uslovima, moglo biti potrebno 14 godina da se raščiste ostaci, uključujući i ruševine uništenih zgrada.

“Znamo da obično postoji stopa od 10 odsto neuspjeha, odnosno neaktiviranja municije. Govorimo o 14 godina rada sa 100 kamiona”, rekao je Lodamar.

Izraelska vojna operacija protiv Hamasa u Gazi svela je veći dio Pojasa Gaze, uske, priobalne teritorije sa 2,3 miliona ljudi, na pustoš, sa većinom civila bez krova nad glavom, bez hrane i u opasnosti od bolesti.

Palestinsko ministarstvo zdravlja: U Pojasu Gaze poginulo 34.356 osoba

U Pojasu Gaze poginulo je najmanje 34.356 Palestinaca, a ranjeno 77.368 od 7. oktobra, navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas.

Blinken: Kina može pomoći da se smire tenzije na Bliskom istoku uticajem na Iran

Kina može da igra ulogu u smanjenju tenzija na Bliskom istoku, uključujući i uticaj na Iran, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u Pekingu.

“Mislim da odnosi koje Kina ima mogu biti pozitivni u pokušaju smirivanja tenzija, sprečavanja eskalacije, izbjegavanja širenja sukoba”, kaže Blinken, dodajući da je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pristao da ostane u kontaktu na Bliskom istoku.

Huti lansirali raketu u Adenski zaliv, nema povrijeđenih

Protivbrodska balistička raketa lansirana je iz oblasti Jemena koju kontrolišu Huti u Adenski zaliv, a američki, koalicioni ili komercijalni brodovi nisu prijavili povrijeđene ili štete, saopštila je Centralna komanda SAD.

U odvojenoj operaciji, Centralna komanda SAD dodaje da je angažovao i uništio jedno površinsko plovilo bez posade i jedno bespilotno vozilo u oblasti pod kontrolom Huta.

IDF uhapsila dva Palestinca osumnjičena za planiranje terorističkog napada na Zapadnoj obali

Dvojicu Palestinaca, od kojih je jedan bio naoružan sjekirom, izraelska vojska uhapsila je na Zapadnoj obali.

IDF tvrdi da su planirali teroristički napad na farmi Makuk, u blizini palestinskog sela Vadi as-Seek.

U njihovom vozilu pronađene su dodatne sekire i noževi, navodi IDF, i dodaje da su predati Šin Betu na dalje ispitivanje.

U Gazu ušla 344 kamiona pomoći

Ukupno 344 kamiona pomoći pregledano je i pušteno u Gazu preko Izraela, navodi tijelo izraelskog ministarstva odbrane nadležno za civilne poslove na palestinskim teritorijama.

Sto od tih kamiona upućeno je sjeverni dio Pojasa Gaze, gde se oko 300.000 civila krije usred rata sa Hamasom koji je u toku.

Umrla palestinska beba rođena carskim rezom poslije smrti majke

Beba spasena iz majke koja je smrtno pogođena u izraelskom vazdušnom napadu na jug Gaze preminula je u bolnici, saznaje BBC.

Beba Sabrin el Sakani rođena je carskim rezom u bolnici u Rafi u nedjelju nešto poslije ponoći.

Doktori su reanimirali bebu, međutim, beba je umrla u četvrtak i sahranjena je pored majke po kojoj je i dobila ime.

Blinken u utorak ponovo u Izraelu

Očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken doputovati u Izrael u utorak. Ovo će biti Blinkenovo sedmo putovanje u region od izbijanja rata u Gazi nakon Hamasovog masakra 7. oktobra u južnom Izraelu.

Blinken dolazi u Izrael kako bi razgovarao o operaciji ID u Rafi, zajedno sa naporima da se osigura dogovor o primirju i oslobađanju preko 100 talaca koje terorističke grupe drže u Gazi.

UNRWA upozorava na uticaj gomilanja otpada na zdravlje u Gazi

Kako vrijeme postaje toplije, povećava se rizik od širenja bolesti širom Pojasa Gaze, rekla je UN-ova agencija.

UNRWA-ine usluge su kritične, ali nisu moguće bez pristupa, dodaje se.

 

Kretanje izraelskih trupa smatra se pripremom za napad na Rafah

Palestinski borci gađali su izraelske snage koje djeluju u “koridoru Netzarim” minobacačima i improviziranim eksplozivnim napravama (IED) u četvrtak, dok su dvije jedinice izraelskih rezervista zamijenile brigadu Nahal u očitoj pripremi za očekivanu kopnenu invaziju na Rafah.

Institut za proučavanje rata (ISW) i Projekt kritičnih prijetnji (CTP), dva istraživačka centra sa sjedištem u SAD-u, rekli su da je Nahal, jedna od glavnih izraelskih pješadijskih brigada, prenijela odgovornost za operacije u području koridora (prostor se sastoji od 6,5 km ceste koju su izgradili Izraelci i presijeca Pojas Gaze sjeverno od juga), na rezervne oklopne i pješadijske brigade.

Prema radiju izraelske vojske, “brigada Nahal odmoriće se kako bi se pripremila za izraelske operacije u Rafahu”, navodi se u najnovijem zajedničkom izvještaju ISW/CTP.

Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtjev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamjenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD.

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je izjavio da Izrael zapravo pristaje na oslobađanje 33 taoca, a portal navodi da je Hamas insistirao da broj oslobođenih talaca bude bliži 20.

Raniji predlog je uključivao oslobađanje 40 talaca u tim kategorijama, ali Hamas je saopštio da ne drži toliko žena, muškaraca starijih od 50 godina i teško bolesnih koji su još živi.

Posrednici iz Katara, Egipta i SAD dali su sukobljenim stranama, Izraelu i Hamasu, novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi trebalo da bude sproveden u tri faze.

Prva faza uključuje oslobađanje 40 izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje 900 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući 100 doživotno osuđenih.

Ostale tačke predloga uključuju vraćanje raseljenih Palestinaca u sjeverni dio Pojasa Gaze i ulazak u enklavu 500 kamiona dnevno koji prevoze humanitarnu pomoć.

Izraelski avioni gađali položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni su gađali položaje Hezbolaha na jugu Libana, nakon što su dvije protivtenkovske rakete lansirane na oblast Mount Dov na sjeveru Izraela.

IDF kaže da je granatirala mjesta gdje su lanseri i raketni bacači.

Šef egipatske obavještajne službe danas u Tel Avivu o sporazumu o taocima

Egipatska delegacija koja se u Izraelu očekuje da nastavi razgovore o postizanju sporazuma o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca u ratu u Gazi koji je u toku, navodno predvodi Abas Kamel, šef egipatske obavještajne uprave.

Kamel će se tokom posjete sastati sa šefom Mosada Dejvidom Barneom i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost.

Kairo radi na obezbjeđivanju sporazuma koji bi spriječio izraelsku operaciju razgradnje preostalog uporišta Hamasa u najjužnijem gradu Rafa u Gazi, navodi egipatski zvaničnik citiran u izvještaju.

Uoči sastanaka, izraelski mediji su izvijestili da je izraelski ratni kabinet ovlastio pregovarački tim te zemlje da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom.

Borbe u Pojasu Gaze

Vazdušni udari izraelske vojske intenzivirani su u centralnm dijelu Pojasa Gaze.

Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u Gazi, gdje je nađeno oko 400 tijela, navodeći da je riječ o ratnim zločinima. I Bijela kuća je saopštila da želi “odgovore” od izraelskih vlasti o tom slučaju.

Izraelska vojska odbacila je optužbe o masovim grobnicama ističući da su takve tvrdnje “potpuno lažne”.

Hamas je objavio snimak 23-godišnjeg američko-izraelskog taoca, nakon čega je izraelska vojska obećala da neće stati dok se svi taoci ne oslobode.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je, komentarišući snimak da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti “kamen na kamenu” u naporima da pronađe taoce.

Egipatske vlasti predale su izraelskoj delegaciji predlog koji je sastavio Hamas, a kojim traži jednogodišnji prekid vatre u Pojasu Gaze u zamjenu obustave napada na izraelske snage.

7

avatar
1000
4
3
0
 
7
GoranBEdisDamirBarCoolxxxxx
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Edis
Gost
Edis

Zaustavite genocid u Palestini.

xxxxx
Gost
xxxxx

ovo je davno prevazišlo njemačku iz 1934!

Pera Genije
Gost
Pera Genije

U šta su se ljudi pretvorili zbog prokletog krvavog novca, mi koi uživamo od plate skromne srećni smo ljudi , zadužimo se vratimo borimo se ali duša je na mjesto.Kako taj što od djeteta organ proda može da ruča od tog novca ne valjalo mu. Ponekad u životinjama čovjek vidi humanost a ljudi su pojedini zvjeri .

Loš račun
Gost
Loš račun

Hamas je napao i zamislio da u ratu pobijedi samom propagandom, što Palestince košta hiljade života i srušenih domova i prepolovljenom Gazom. Pucaju na vojsku Izraela iz bolnica i stambenih zgrada, uveličavaju broj poginulih, ne navodeći broj povrijeđenih, izmišljaju tužne priče. Za ovo ludilo, genocid, nazovimo kako god, kriv je isključivo Hamas i njegova tragično pogrešna procjena.

Cool
Gost
Cool

Loša priča,pogledaj samo minuse i pogledaj sebe u ogledalo

DamirBar
Gost
DamirBar

Svoje komentare i svoje mišljenje drži za sebe. Sram da te bude, ti Hamas koji radi za Izrael optužuješ za hiljadama mrtvih u Gazi. Što ne optužiš ove cioniste, ovo nije razlog da se ubijaju ovoliki ljudi i da im se organi preprodaju. Cilj izraela je da ukine Palestinu i da zauzme sva područija i pretvori sve u Izrael.

GoranB
Gost
GoranB

Konacno da neko kaze na CDM sta treba. Ovdje se obicno ujedinjuju cetnici i islamisti.

Send this to a friend