Planeta Iz sata u sat:

Hamas voljan da se postigne sporazum sa Izraelom; Netanjahu: Izrael neće pristati na sporazum kojim se zahtijeva okončanje rata

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 212. dan. Pojas Gaze i Zapadna obala bili su pod udarima IDF-a i tokom prethodnog dana. Egipat posreduje u razgovorima o prekidu vatre u kojima sukobljene strane žele da diktiraju uslove sa nepomirljivih pozicija. Hamas traži trajno povlačenje neprijateljske vojske, a Izrael oslobađanje talaca uz nastavak akcija u enklavi. Vašington tvrdi da zvanični Tel Aviv sprovodi politiku koja odražava stavove domaće javnosti, dok Palestincima garantuje da će nakon trenutnog mira i puštanja zatočenika uslijediti i okončanje rata. Dešavanja pratite na CdM-u.

Hamas voljan da se postigne sporazum sa Izraelom

Palestinski pokret Hamas voljan je da postigne sporazum o okončanju sukoba u Gazi, garantovanju povlačenja Izraela i razmjeni zarobljenika, poručio je lider Hamasa Ismail Hanijeh.

Kako prenosi Anadolija, Hanijeh je kazao da izraelski premijer Benjamin Netanjahu pronalazi izgovore da nastavi rat u Pojasu Gaze, proširi sukobe i sabotira napore za prekid vatre koji se sprovode preko posrednika.

Hanijeh je, osvrćući se na pregovore o primirju koji se vode u Kairu, kazao da je Hamas i dalje voljan postići sporazum o okončanju napada na Gazu, garantovanju povlačenja Izraela i razmjeni zarobljenika.

“Netanjahu je izmislio opravdanja za nastavak napada na Gazu, proširenje sukoba i sabotiranje napora za prekid vatre”, kazao je Hanijeh.

Prema njegovim riječima, Hamas je pokazao pozitivan i fleksibilan stav prije pregovora.

Sukobi u Gazi počeli su poslije napada militantne palestinske grupe Hamas na Izrael, 7. oktobra.

U sukobima u Gazi poginulo je najmanje 34.654 Palestinca.

Izrael zatvorio prelaz za humanitarnu pomoć

Izrael je saopštio da je zatvorio glavni granični prelaz korišćen za isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, navodeći da je bio meta raketiranja.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, izraelska vojska je saopštila da je najmanje deset projektila ispaljeno na taj prelaz, kao i da je nekoliko ljudi ranjeno.

Zvaničnici Hamasa tvrde da su ciljali mjesto na kome su se okupili vojnici.

Detalji o izvoru vatre nisu objavljeni, ali je saopšteno da je došla iz pravca obližnjeg prelaza Rafa, na egipatskoj granici.

Prelaz Kerem Shalom je glavni ulaz za dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Zatvoren je u vrijeme kada se Gaza suočava sa humanitarnom krizom zbog nedostaka ljekova i hrane.

Izraelska policija ušla u prostorije Al-Džazire kako bi zaplijenila opremu

Izraelski inspektori i policija ušli su u prostorije redakcije Al-Džazira u Jerusalimu, kako bi zaplijenili opremu, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se vidi na snimku koji je medijima dostavio ministar informisanja Šlomo Karhi, policija vrši popis opreme u katarskom mediju, čije se prostorije nalaze u istočnom Jerusalimu.

Podsjetimo, taj potez dolazi samo nekoliko sati nakon što je vlada izglasala zatvaranje Al Džazire u Izraelu na 45 dana, u skladu sa privremenim zakonom usvojenim u aprilu koji dozvoljava privremeno zatvaranje stranih medija ako se sumnja da nanose štetu nacionalnoj sigurnosti, piše Tajms of Izrael.

Izraleska vlada izglasala zatvaranje Al Džazire

Izraelska Vlada izglasala je zatvaranje kanala Al Džazire u toj državi, saopštio je izraelski predsjednik Benjamin Netanjahu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Netanjahuov kabinet je odlučio da zatvori lokalne operacije Al Džazira televizije u Izraelu sve dok traje rat u Gazi.

“Huškački kanal Al Džazira biće zatvoren u Izraelu”, objavio je Netanjahu na društvenim mrežama nakon jednoglasnog glasanja u vladi.

U saopštenju vlade navodi se da je izraelski ministar komunikacija potpisao naredbe da se “odmah djeluje”, ali Al Džazira bi mogla da proba da ospori tu odluku na sudu.

Mjera će, kako se navodi u saopštenju, uključivati zatvaranje kancelarija Al Džazire u Izraelu, oduzimanje opreme za emitovanje, isključivanje kanala kablovskim i satelitskim kompanijama i blokiranje web stranica.

Al Džaziru finansira katarska vlada i televizija je kritikovala izraelsku vojnu operaciju u Gazi, odakle su njihovi novinari izvještavali tokom cijelog rata.

U saopštenju Izraela ne spominju se operacije Al Jazeere u Gazi.

Netanjahu: Izrael neće pristati na sporazum kojim se zahtijeva okončanje rata

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je da njegova zemlja neće prihvatiti kraj vojne kampanje i povlačenje vojske iz Pojasa Gaze, u vrijeme kada se šire glasine o međunarodnom pritisku na jevrejsku državu da okonča rat u okviru sporazuma o oslobađanju talaca.

„Izrael to ne može prihvatiti. Ne možemo biti spremni da prihvatimo situaciju u kojoj bataljoni Hamasa izlaze iz svojih bunkera, ponovo preuzimaju Gazu, obnavljaju vojnu infrastrukturu i vraćaju se prijetnjama izraelskim građanima u okolnim zajednicama, u mjestima na jugu i svim delovima zemlje“, rekao je Netanjahu u video saopštenju.

Izraelski lider je dodao da Izrael neće prihvatiti zahtjeve Hamasa koji znače predaju i nastaviće da se bori dok njegovi ciljevi ne budu ostvareni.

On je time ponovio poruku koju je prenosio od početka rata, komentarišu izraelski mediji.

Netanjahu je ocijenio da bi prihvatanje zahtjeva Hamasa samo približilo naredni sukob i omogućilo Hamasu da izvede još jedan masakr u budućnosti.

Visoki zvančniici SAD, Katara i Egipta su u Kairu, gdje razgovaraju o sporazumu o primirju u ratu i oslobađanju izraelskih talaca. Prisutni su i zvaničnicni Hamasa.

Netanjahu je odlučio da ne pošalje delegaciju u ovoj fazi pregovora.

Iz Libana ispaljen baraž raketa na Izrael

Baraž raketa ispaljen je iz Libana na grad Kirjat Šmona na sjeveru Izraela.

Sirene su se oglasile nekoliko puta u uglavnom evakuisanom gradu, zajedno sa nekoliko obližnjih zajednica.

Na snimcima postavljenim na društvenim mrežama vidi se dejstvo protivvazdušnog odbrambenog sistema “Gvozdena kupola“.

Nadležni kažu da je do udara došlo na nekoliko mjesta u gradu, pri čemu je pričinjena materijalna šteta.

Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima.

Bez pomaka u razgovorima Hamasa i posrednika u Kairu

Lideri palestinske militantne grupe Hamas nisu ni drugi dan sastanka u Kairu s posrednicima iz Egipta i Katara postigli napredak u razgovorima o primirju sa Izraelom i ostaju pri zahtjevu da svaki dogovor mora da uključuje prekid rat u Pojasu Gaze, rekli su palestinski zvaničnici, prenosi Rojters.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik upoznat sa tokom razgovora rekao je da je delegacija Hamasa stigla u Kairo s namjerom da postigne dogovor, “ali ne po svaku cijenu”.

“Dogovor mora okončati rat i izbaciti Izrael iz Pojasa Gaze, ali Izrael se još nije obavezao da je voljan to i da učini”, rekao je ovaj palestinski zvaničnik.

Izrael želi dogovor koji će osloboditi barem neke od oko 130 talaca koje još uvijek drži Hamas, međutim jedan izraelski zvaničnik je naglasio u subotu da se osnovni stav nije promijenio i da Izrael “ni pod kakvim okolnostima” neće pristati na dogovor o okončanju borbi koje vodi s ciljem razoružavanja i trajnog uništenja Hamasa.

Drugi palestinski zvaničnik je potvrdio da su razgovori “pred izazovom jer Izrael odbija da se obaveze na sveobuhvatno primirje”, ali je dodao da je delegacija Hamasa i dalje u Kairu u nadi da će posrednici moći da izvrše pritisak na izraelsku stranu da promijeni svoj stav.

Dok su najnoviji razgovori u toku, stanovnici i zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze kažu da je Izrael tokom noći nastavio vazdušne udare širom palestinske enklave, u kojima je stradao veliki broj ljudi.

IDF: Ubijen komandant Hamasa u Gazi

Visoki komandant Hamasa ubijen je u nedavnom vazdušnom napadu u centralnoj Gazi, saopštila je vojska.

IDF kaže da je Saleh Džamil Muhamed Imad, šef jedinice za borbenu podršku bataljona Bureij, ubijen zajedno sa nekoliko drugih Hamasovih operativaca na ciljanom mjestu.

U drugom vazdušnom napadu ubijena su trojica pripadnika Hamasa, pripadnika elitnih snaga grupe Nukhba, koji su učestvovali u napadu 7. oktobra, navodi IDF.

IDF kaže da su u odvojenom napadu u Džabaliji na sjeveru Gaze ubijena tri operativca Hamasa, uključujući zamjenika komandira čete.

IDF je tokom noći izveo artiljerijsko granatiranje Hamasovog raketnog mjesta u Gazi za koje vojska kaže da je pripremljeno za napade na južni Izrael.

Borbeni avioni su takođe pogodili još nekoliko lokacija širom Gaze, uključujući zgrade koje koriste terorističke grupe, skladišta oružja i drugu infrastrukturu, navodi ID.

Jedna od zgrada je pogođena nakon što je u njoj identifikovan snajperista, navodi vojska.

Vazdušni napadi dolaze dok kopnene trupe 99. divizije nastavljaju da djeluju na koridoru Necarim u centralnoj Gazi.

Demonstranti u Izraelu traže smjenu vlasti i primirje u Gazi

Hiljade Izraelaca protestuje u Tel Avivu, nezadovoljni zbog toga što od 7. oktobra više od 130 osoba i dalje nije oslobođeno iz zatočeništva u kojem ih drži Hamas.

Na protestu je poručeno da vlast mora učiniti sve kako bi se svi oteti vratili kući, prenosi Rojters.

“Danas sam ovdje da podržim dogovor. Moramo ih vratiti. Moramo vratiti sve, i one žive, i one mrtve. Moramo ih vratiti i moramo promijeniti ovu vladu. Ovo mora da se završi”, rekla je jedna od učesnica protesta.

Vlada Netanjahua insistira da neće prekinuti rat dok Hamas nije uništen i dok se svi taoci ne vrate, međutim u toku su intenzivni diplomatski napori da se osigura prekid borbi koji bi mogao dovesti i do potpunog primirja.

Netanjahu se suočava sa pritiskom nacionalističkih vjerskih partija u njegovoj koaliciji da odbije dogovor sa Hamasom i nastavi s dugoočekivanim napadom na grad Rafu.

Žena naoružana nožem privedena u Starom gradu u Jerusalimu

Žena naoružana nožem privedena je u starom gradu u Jerusalimu blizu ulaza na Brdo hrama, saopštila je policija.

Kako se navodi u saopštenju, žena je izazvala sumnju kod policajaca jer je držala ruku ispod hidžaba.

“Policajci su počeli da ispituju osumnjičenu koja je odbila da skloni ruku i posluša uputstva“, kažu u policiji.

Policija dodaje da je tokom ispitivanja žena izvukla nož iz hidžaba, a policajci su je priveli uz primjenu fizičke sile.

Porodice talaca: Netanjahu da zanemari politički pritisak i obezbijedi oslobađanje otetih

Forum porodica talaca i nestalih apeluje na premijera Benjamina Netanijahua da ”zanemari sve političke pritiske“, da zapamti obećanje “nikad više“ i obezbijedi dogovor za oslobađanje svojih najmilijih.

“Porodice talaca bile su šokirane kada su čule da je, u pozadini opreznog optimizma u pogledu izvodljivosti sporazuma, i prije nego što je dobio zvaničan odgovor od Hamasa, premijer tokom subote dva puta izvijestio protiv sklapanja sporazuma“, saopšteno je iz Foruma porodica talaca i nestalih.

Ističu da je vrijeme za povratak svih 132 taoca koje drži Hamas.

Izrael obavijestio SAD o planu za evakuaciju palestinskih civila pred mogući napad na Rafu

Izrael je ove nedjelje obavijestio zvaničnike adminstracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena o planu za evakuaciju palestinskih civila pred potencijalnu vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze protiv ekstremista Hamasa, rekli su američki zvaničnici bliski razgovorima.

Zvaničnici, koji nisu ovlašćeni da daju izjave i tražili su da ostanu anonimni, rekli su da plan Izraela nije izmijenio stav administracije SAD da će operacija u Rafi dovesti u opasnost mnoge palestinske civile.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će izvesti vojnu operaciju u Rafi uprkos upozorenjima Bajdena i drugih zapadnih zvaničnika da će posljedica biti više civilnih žrtava i pogoršanje već strašne humanitarne krize.

Bajdenova administracija je upozorila na posljedice po Izrael ako započne operaciju bez vjerodostojnog plana da zaštiti civile.

Bez pomaka u pregovorima o primirju

Najmanje 10 Palestinaca ubijeno je i ranjeno tokom prethodnog dana u izraelskim akcijama na stambena naselja širom Pojasa Gaze i na Zapadnoj obali.

Egipat posreduje u pregovorima o prekidu vatre u palestinskoj enklavi, uz prisustvo šefa CIA-e, a Hamas ističe da bi Sjedinjene Države mogle da okončaju rat pritiskom na Izrael, kao i da je “ključ razgovora” najava ofanzive na Rafu.

Sa druge strane, Tel Aviv odbija da u Kairo pošalje svoju delegaciju sve dok ne vidi drugačiji pristup druge strane prema njihovom predlogu o oslabađanju talaca. Navode i da neće pristati na sporazum koji podrazumijeva okončanje rata.

Američki državni sekretar Entoni Blinken objašnjava da takva zvanična politika vlade premijera Benjamina Netanjahua odražava stav “velike većine Izraelaca”.

Međutim, SAD su garantovale palestinskim liderima da će sukob biti okončan nakon isteka zamišljenog privremenog primirja da bi se taoci bezbjedno prebacili iz područja Gaze, piše Kanal 12.

6

avatar
1000
2
4
0
 
5
MarianMilanJovanAtosPodgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Ame garantuje, a njima se vjeruje

Jovan
Gost
Jovan

Američki državni sekretar Entoni Blinken objašnjava da takva zvanična politika vlade premijera Benjamina Netanjahua odražava stav “velike većine Izraelaca”. Znači da većina Izraelaca i to velika podržava Netenjahua u Genocidu nad Palestincima. Pa će biti kasnije kmeee mi nijesmo genocidni. To je i kod AV, Dodika, Mandica, Kneževica kada kažu mi nijesmo genocidni. Naravno da vodje imaju podršku naroda. Nebi… Više »

Atos
Gost
Atos

Ne znaš razliku izmedju masakra, ratnog zločina i genocida

Jovan
Gost
Jovan

O toj razlici bi se ti sam trebao informirati iz bezbroj studija i knjiga iz oblasti krivičnog prava. Ili jednostavno pročitaj presude međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu pa će ti biti jasno. Ili još slikovitiji primjer: Vidi gdje su Mladić i Karadžić, vjerovatno ćeš te razlike ukapirati. A doći će red i na Netenjahua jer se već vodi… Više »

Milan
Gost
Milan

Tu razliku je vam je najbolje očitovao Sud za ratne zločine u Hagu. Ali vam izgleda to ne ulazi u glavu.

Marian
Gost
Marian

Što se tiče razlike moram ti dati lekciju: Genocid je karakteriziran namjerom da se “nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva potpuno ili djelomično uništi” na direktan ili indirektan način. Smatra se “najtežim zločinom u međunarodnom kaznenom pravu”. Genocid oko Srebrenice u julu 1995. godine, u kojem je ubijeno preko 8000 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka s muslimanskim imenima,… Više »

Send this to a friend