Planeta

Iz sata u sat: Netanjahu: Nemamo izbora osim da uništimo Hamas; UNRWA: 110.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafaha

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 217. dan. Pregovori o primirju u Gazi završeni su bez dogovora. Izraelska delegacija vratila se iz Kaira, a IDF je saopštio da nastavlja vojne operacije širom Pojasa Gaze i gradu Rafi prema ranije utvrđenom planu. Predsjednik SAD-a Džozef Bajden poručio je da će Vašington obustaviti isporuku određenog oružja Tel Avivu ukoliko izraelske snage izvrše veliku kopnenu invaziju na Rafu, dok je pošiljka planiranih bombi već obustavljena. Tel Aviv ističe da je razočaran odlukom Bijele kuće. Ako bude neophodno, Izrael će se sam boriti protiv neprijatelja, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Dešavanja pratite na CdM-u.

Borbeni avioni i jurišne bespilotne letjelice napadaju Rafah dok sve više ljudi bježi

Rafah trenutno napušta sve više ljudi, posebno iz centralnog dijela grada, kao i prema zapadu, prenosi Al Jazeera.

Tokom posljednja dva dana, izraelska vojska slala je SMS poruke, telefonirala i bacala letke upozoravajući ljude da ne ostaju u gradu Rafah, uprkos činjenici da je izjavila da su njene operacije ograničene na istočni dio grada Rafah.

Na terenu vidimo ekspanziju vojnih operacija. Avioni F-16 i jurišne letjelice direktno gađaju stambene nebodere i javne objekte širom grada Rafaha.

Prema riječima očevidaca, istočni dio grada Rafah – i područje blizu prelaza Rafah – prilično je očišćen od svih stambenih zgrada i javnih objekata, što izraelskoj vojsci olakšava manevriranje i napredovanje dublje u grad.

Ima više izvještaja o civilnim žrtvama koje stižu u Kuvajtsku bolnicu, kao i u terenske bolnice.

Borelj: Španija i Irska 21. maja će priznati palestinsku nezavisnost

Španija, Irska i druge zemlje članice Evropske unije planiraju 21. maja priznati palestinsku nezavisnost, rekao je u četvrtak kasno naveče, uoči sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se u petak moglo glasati o nacrtu rezolucije a kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalifikovani za punopravno članstvo u UN-u te preporučilo Savjetu bezbjednosti UN-a da razmotri potencijalno članstvo.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je u martu da su se Španija i Irska, zajedno sa Slovenijom i Maltom, složile da poduzmu prve korake ka priznavanju palestinske države.

Evropska unija i arapske države su u zajedničkoj deklaraciji prošlog novembra navele da je jedino moguće rješenje sukoba ono sa dvije međusobno priznate susjedne države.

Izrael odbija to rješenje i nastavlja sa okupacijom Zapadne obale i opsadom Pojasa Gaze.

Upitan na lokalnom španskom radiju RNE da li je 21. maj datum kada će Španija, Irska i druge zemlje EU priznati palestinsku nezavisnost, Borelj je odgovorio potvrdno, a spomenuo je i Sloveniju.

“Ovo je simboličan čin političke prirode. Više od države, on priznaje volju da ta država postoji”, rekao je i kazao da će Belgija i druge zemlje vjerovatno slijediti primjer, piše Reuters.

Prethodno je španski šef diplomatije Hose Manuel Albares rekao da je odluka o priznanju donesena, iako nije naveo precizan datum.

Slovenački premijer Robert Golob izjavio je ranije ove sedmice da će njegova zemlja priznati palestinsku nezavisnost do sredine juna.

Izvještaj: Hamasov zahtjev za 12-sedmičnom pauzom glavna tačka spora

Hamasov zahtjev za početnom pauzom u borbama od 12 sedmica bio je glavna tačka spora za Izrael tokom ovosedmičnih pregovora o prekidu vatre, izvijestio je CNN pozivajući se na tri izvora upoznata s pregovorima.

Delegacije obje strane napustile su Egipat bez dogovora o sporazumu, a Hamas je izjavio da je Izrael “iznio primjedbe (na prijedlog) u vezi s nekoliko centralnih pitanja”, bez elaboriranja.

U ranijoj rundi pregovora, Hamas je pristao na početnu pauzu od šest sedmica, tokom koje će se voditi daljnji pregovori kako bi se dogovorila druga pauza od šest sedmica.

Rečeno je da se izraelski dužnosnici odlučno protive 12-sedmičnoj pauzi, tvrdeći da se to u praksi ne bi razlikovalo od pristanka na prekid rata, te su nestrpljivi da nastave svoju operaciju u Rafahu.

UNRWA:  110.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafaha

Otkako su izraelske trupe počele napredovati prema istoku Rafaha i intenzivirati napade na grad u ponedjeljak, gotovo 110.000 Palestinaca je pobjeglo, prema UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Dodaje se da gdje god krenu, suočavaju se s kontinuiranom prijetnjom od izraelskih napada, koji već sedam mjeseci napadaju Gazu od sjevera do juga.

“Nigdje nije sigurno u Pojasu Gaze, a životni uvjeti su užasni”, rekla je UNRWA, ponovno pozivajući na “momentalni prekid vatre”.

 

Izrael zadržao 46 miliona dolara poreznih prihoda Palestinske samouprave

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich navodno je zadržao gotovo 170 miliona šekela (46 miliona dolara) poreznih prihoda za Palestinsku samoupravu, javlja izraelski Channel 12, pozivajući se na anonimne izvore bliske krajnje desnom političaru.

Sredstva su zadržana devet dana, rekao je izvor, a to je učinjeno kao odgovor na pokušaje Palestinske samouprave da natjera Međunarodni kazneni sud (ICC) da izda naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog navodnih kršenja međunarodnog prava u Gazi.

Izrael, koji prikuplja porezne prihode u ime Palestinske samouprave, upozorio je da će pokrenuti odgovor protiv tijela koji će dovesti do njegovog kolapsa ako ICC izda naloge za hapšenja.

Egipat: Obje strane moraju da budu fleksibile u pregovorima

Hamas i Izrael moraju da pokažu “fleksibilnost” ako žele da postignu sporazum o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca u sukobu u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukrij i američke državne sekretar Entoni Blinken u telefonskom razgovoru složili su oko “važnosti pozivanja strana da pokažu fleksibilnost i ulože sve neophodne napore za postizanje sporazuma”.

Saopštenje Egipta dolazi nakon što je Hamas rano jutros saopštio da su njegovi pregovarači iz Kaira otputovali u Dohu, istakavši da je Izrael “odbio predlog koji su podnijeli posrednici i iznio primedbe na njega”.

Njemački ministar odbrane: I Berlin razmatra zabranu slanja oružja Izraelu

Nakon što je američki predesjednik Džozef Bajden najavio da će Izraelu uskratiti dalju isporuku oružja ako započne napad na Rafu, njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Berlin razmatra slične korake.

Pistorijus je, na pitanje voditelja njemačkog kanala ZDF da li razumije potez američke vlade, odgovorio da “može da ga razumije” i dodao da su o toj temi razgovarali tokom posjete Vašingtonu “iza zatvorenih vrata”.

Pistorijus je rekao i da Njemačka mora da apeluje na Izrael da uspori tempo i da ne dozvoli da sukobi eskaliraju.

Hamas o primirju: Lopta je u potpunosti u rukama Izraela

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je njena delegacija, koja prisustvuje pregovorima za obezbjeđivanje privremenog primirja i sporazuma o oslobađanju talaca u Kairu, napustila grad i uputila se u Katar, ističući da je “lopta sada potpuno” u rukama Izraela.

“Pregovaračka delegacija je napustila Kairo i ide ka Dohi. U praksi, okupacija (Izrael) je odbacila predlog koji su podnijeli posrednici i iznela primjedbe”, navodi Hamas.

Hamas je ranije ove nedjelje saopštio da je pristao na sporazum o prekidu vatre i razmjeni talaca za zatvorenike, iako je izraelski zvaničnik nakon toga rekao da taj sporazum nije prihvatljiv za Izrael.

Netanjahu: Nemamo izbora osim da uništimo Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se nada prevazilaženju nesuglasica sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom kada je riječ o ratu u Gazi, kao i da Izrael “nema izbora osim da uništi Hamas”, uključujući i pripadnike te grupe u Rafi.

“Često smo se slagali, ali smo imali i nesuglasice. Bili smo u stanju da ih prevaziđemo. Nadam se da ćemo moći da ih prevaziđemo i sad, ali ćemo učiniti ono što moramo učinimo da bismo zaštitili našu zemlju”, rekao je Netanjahu.

Netanijahu je ocijenio i da Izrael “nema izbora osim da uništi Hamas”, uključujući i pripadnike te grupe u gradu Rafa.

“Ako ih ne uništimo i ostavimo, vratiće se. Izaći će iz tunela, preuzeće opet Gazu i uradiće ono što su obećali, uradiće 7. oktobar, ovaj ogromni masakr iznova, iznova i iznova”, rekao je Netanijahu.

Intervju koji je dao Netanijahu je snimljen prije nego što je Bajden upozorio da će obustaviti snabdijevanje Izraela oružjem ako IDF izvrši veliku invaziju na Rafu.

Bez dogovora o primirju

Posljednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena je bez dogovora nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Rojters.

Izraelska delegacija vratila se iz Kaira, a IDF je saopštio da nastavlja vojne operacije širom Pojasa Gaze i gradu Rafi prema ranije utvrđenom planu.

Reagovao je predsjednik SAD Džozef Bajden i poručio da će Vašington obustaviti isporuku određenog oružja Tel Avivu ukoliko izraelske snage izvrše veliku kopnenu invaziju na Rafu, dok je pošiljka planiranih bombi već obustavljena.

Tel Aviv ističe da je razočaran odlukom Bijele kuće. Ako bude neophodno, Izrael će se sam boriti protiv neprijatelja, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i upozorila da na jugu Pojasa Gaze zaliha goriva ima za naredna tri dana, te da je jedana bolnica već zatvorena usljed nedostaka goriva i medicinskih materijala.

Djeca u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze nalaze se na “ivici preživljavanja” zbog toga što je izraelska vojska zatvorila granični prelaz Rafa čime je onemogućena dostava humanitarne pomoći, upozorila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

Bivši američki predsjednik i sadašnji predsjednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp kritikikovao je aktuelnog šefa države Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena zbog njegovog uslovljavanja isporuke američkog oružja Izraelu.

“Bajden je na strani Hamasa, vodi svijet u Treći svjetski rat”, poručio je Tramp.

U međuvremenu je nastavljena ekshumacija tijela Palestinaca iz masovne grobnice u Šifi.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za “priznanje nezavisne, suverene države Palestine”.

Brod sa paketom humanitarne pomoći krenuo je iz Kipra ka Gazi.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
DuskoBorkoKriticar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dusko
Gost
Dusko

Palestina je teroristička država.

Borko
Gost
Borko

kakvo unistavanje Gaze. Ovo svijet jos nije vidio… a sa ovim je umrla zapadna “demokratija”. Ta cuvena zapadna “demokratija” je cista laz

Kriticar
Gost
Kriticar

A ti si Trampe jos gori od njega,bezrezervno podrzavas izraelski genocid ,ovamo osudjujes Bajdena a i on pomaze izrael,za tebe je najbolje resenje da Palestina ne postoji.

Send this to a friend