Planeta

Pregovori o primirju u Kairu; Hamas: Rat bi mogao odmah da se završi ako SAD tako odluče

EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Sukob Izraela i Hamasa – 211. dan. Direktor CIA stigao je u Kairo na razgovore o primirju između Izraela i Hamasa. Vođa Hamasa Ismail Hanije potvrdio je pozitivan duh grupe u proučavanju predloga o prekidu vatre. Izrael je dao Hamasu rok od sedam dana da pristane na primirje, prijeteći da će u suprotnom započeti kopnenu ofanzivu na Rafu, gdje se nalazi oko milion i po Palestinaca. UN upozorava da bi operacija u Rafi mogla da preraste u pokolj. Huti prijete da će proširiti napade na Sredozemno more. Dešavanja pratite na CdM-u.

Izraelski zvaničnik: Ne pristajemo na sporazum koji podrazumijeva povlačenje iz Gaze

Izraelski zvaničnik preneo je za tamošnje medije da Tel Aviv neće pristati na okončanje rata u Pojasu Gaze, niti će dozvoliti posrednicima u pregovorima da garantuju da će do toga doći.

Zvaničnik je, piše Tajms ov Izrael, tako demantovao navode prema kojima je Izrael pristao na sporazum o primirju o oslobađanju talaca koji podrazumijeva i okončanje rata u Pojasu Gaze.

Hamas: Svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela i kraj rata

Taher Nunu, zvaničnik Hamasa i savetnik vođe organizacije Ismaila Hanijea, rekao je da su počeli sastanci u Kairu sa egipatskim i katarskim posrednicima, navodeći da je stav Hamasa da svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela iz Gaze i kraj rata, što su uslovi koje je Izrael prethodno odbio.

Naglasio je da  Hamas razmatra njihove predloge “sa punom ozbiljnošću i odgovornošću”.

Blinken: Netanjahuova politika održava stavove Izraelaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da ponašanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u sukobu sa Hamasom odražava stav “velike većine Izraelaca”, piše Tajms ov Izrael.

“To je komplikovana vlada (premijera Netanjahua). Balansiranje unutar koalicije. Pogledajte njegovu politiku, to je nešto što on mora da uzme u obzir”, rekao je Blinken, ponavljajući da isti pravac podržava i većina Izraelaca.

Troje poginulih u Rafi, među njima i djeca

Najmanje troje Palestinaca, uključujući dvoje djece, poginulo je u izraelskom vazdušnom napadu na stambeno naselje u Rafi, prenijela je palestinska novinska agencija Vafa.

Povrijeđeno je više osoba.

Hamas: Rat bi mogao odmah da se završi ako SAD tako odluče

Zvaničnik Hamasa koji se nalazi u Libanu, Osama Hamdan, kaže da su tokom tri mjeseca pregovora o okončanju izraelskog rata protiv Gaze postignuti “neki pomaci”.

“Mislim da posrednici, naša braća u Egiptu i Kataru, dobro obavljaju posao. Zbog toga još uvjek imamo nadu da ćemo postići glavni cilj – potpuni prekid vatre i povlačenje iz Gaze”, rekao je Hamdan.

Međutim, istakao je da bi rat mogao odmah da se završi ako bi Sjedinjene Države tako odlučile.

“Moramo govoriti o stvarnom stavu SAD, jer je to glavno pitanje koje će uticati na stav Izraelaca, a prije svega Netanjahua”, rekao je Hamdan za Al Džaziru.

“Ako bi administracija SAD jasno rekla Netanjahuu: ‘Dosta je bilo’. Uvjeravam vas da bi bilo tako”, rekao je Hamdan.

Erdogan: Turska nije zastrašena prijetnjama Zapada

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je ta zemlja preduzela trgovinske mjere kako bi primorala Izrael da primijeni odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICJ) o prekidu vatre i da pusti povećanu količinu humanitarne pomoći u Gazu, napominjući da Ankara nije zastrašena prijetnjama Zapada zbog ove odluke.

Govoreći na skupu koji je organizovalo Nezavisno udruženje industrijalaca i poslovnih ljudi (MUSIAD) u Istanbulu, Erdogan je rekao da je jedini cilj Turske odluke da zaustavi trgovinu sa Izraelom da primora premijera Benjamina Netanjahua da se pridržava odluka o prekidu vatre, prenosi Dejli sabah.

On je napomenuo da Turska zna da će je Zapad “napasti” zbog zaustavljanja trgovine sa Izraelom, ali, kako je istakao, nije zastrašena i neće odustati.

“Mi ćemo stajati uspravno. Svjesni smo da je ono što trenutno radimo ispravna stvar. Ako se danas ne zauzmemo za ove ljude (Palestince), ko će se zalagati za nas ako doživimo nešto slično u budućnosti?” rekao je turski predsjednik.

On je istakao da će cilj Turske biti ispunjen kada se postigne prekid vatre i dovoljna količina humanitarne pomoći uđe u blokiranu palestinsku enklavu. “Potez Turske biće primjer za druge zemlje“, rekao je on i dodao da Turska nije u sukobu sa bilo kojom zemljom u regionu.

Propalestinski demonstranti na kratko prekinuli dodjelu diploma u Mičigenu

Demonstranti koji zahtijevaju prekid sukoba u Pojasu Gaze prekinuli su na kratko ceremoniju dodjele diploma u Školi za muziku, pozorište i ples Univerziteta u Mičigenu u gradu En Arbor dok ih policija nije izvela iz sale.

Vlasti u Gazi: Od 7. oktobra ubijena 34.654 Palestinca

Najmanje 34.654 Palestinca su ubijena, a 77.908 njih je povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

El Kuds: Hamas spreman da prihvati prvu fazu sporazuma o taocima

Hamas će u narednih nekoliko sati objaviti odobrenje najnovijeg predloga za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, piše palestinski list El Kuds.

Saudijski list Ashark takođe izvještava da je dogovor blizu i ponavlja da će Hamas objaviti svoj odgovor u narednim satima.

Neimenovani izvor Hamasa citiran u izvještaju kaže da je grupa odobrila prvu fazu sporazuma o oslobađanju talaca uz garanciju SAD da će se Izrael potpuno povući iz Gaze nakon 124 dana, kada budu završene sve tri faze sporazuma.

Izraelski Kanal 12 prenio je riječi neimenovanog zvaničnika Hamasa koji je rekao da su egipatski i katarski posrednici prenijeli Hamasu garancije SAD.

Oni danas treba da se sastanu sa predstavnicima Hamasa u Kairu.

Izrael je više puta insistirao da neće prihvatiti prekid rata u Gazi kao dio potencijalnog sporazuma o taocima.

Sporazum, takođe, kako se navodi, podrazumijeva obećanje koje podržavaju SAD, da Izrael neće započeti planiranu vojnu operaciju u Rafi na jugu Gaze, gdje je više od milion Palestinaca našlo utočište zbog sukoba koji su u toku.

Oba izvještaja, kao i raniji izvještaj Kanala 12, kažu da su SAD garantovale Izraelu da će povući sve trupe iz Gaze nakon završetka treće faze sporazuma – uslov koji je Izrael više puta odbijao.

Međutim, emiter Kan citira neimenovani izraelski izvor blizak pregovorima koji kaže da Izrael tek treba da pregleda sporazume koji se pominju u izvještajima arapskih medija u vezi sa američkim garancijama za okončanje rata.

Palestinski izvještaj citira anonimne izvore u Hamasu koji kažu da je bilo čestih komunikacija između egipatskih i katarskih posrednika i delegacija Hamasa i Izraela da se dogovore o broju palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u zamjenu za taoce koje drže terorističke grupe u Gazi. od 7. oktobra.

Najnoviji predlog navodno uključuje prvu fazu koja bi trajala do 40 dana u kojoj bi do 33 od preko 100 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra bilo oslobođeno, dok bi druga faza trajala najmanje šest nedjelja i tokom nje bi bilo dogovoreno dalje oslobađanje talaca i produžetak pauze u sukobima.

Vjeruje se i da će prva faza omogućiti povratak Palestinaca na sjever Gaze, pri čemu su SAD navele da je Izrael pristao na neograničen povratak civila u Gazu u oblasti koje su “očistile” Izraelske odbrambene snage.

Ona, takođe, uključuje oslobađanje na stotine palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje talaca kidnapovanih 7. oktobra.

Izvor iz Hamasa, koga citira Kanal 12, rekao je da su “postignuti kompromisi” u vezi sa brojem palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u zamjenu za svakog izraelskog taoca.

Pitanje propuštanja predmeta “dvostruke namjene” u Pojas Gaze, koji se odnose na humanitarne zalihe koje bi mogle da se koriste u terorističke svrhe, još se rješava, dodao je izvor iz Hamasa.

Izvještaj je objavljen nakon zvaničnog saopštenja Hamasa izdatog kasno sinoć da ta grupa šalje delegaciju u Kairo “odlučnu da obezbijedi sporazum na način koji ispunjava zahtjeve Palestinaca”.

Vafa: IDF gađale stambena naselja u Gazi, desetine poginulih

Desetine Palestinaca je ubijeno i ranjeno u izraelskom udaru na stambena naselja širom Gaze, javlja Vafa.

U ranim jutarnjim satima izraelski bombarderi gađali su nekoliko ciljeva na severu Gaze, Rafi i centralnoj Gazi.

Hamas jedina prepreka trenutnom prekidu vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Hamas jedina prepreka trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

“Čekamo da vidimo da li, u stvari, oni mogu prihvatiti da za odgovor na prekid vatre i oslobađanje talaca. Realnost u ovom trenutku je Hamas jedino što stoji između naroda Gaze i prekida vatre”, rekao je Blinken.

Čeka se ishod razgovora o primirju

Dok se čeka ishod razgovora o najnovijem predlogu o prekidu vatre i taocima, Izrael nastavlja akcije širom Pojasa Gaze.

Izrael je navodno dao Hamasu rok od sedam dana da pristane na primirje, prijeteći da će u suprotnom započeti kopnenu ofanzivu na Rafu, gdje se nalazi oko milion i po Palestinaca.

Reagovale su UN i upozorile da bi izraelski upad u Rafu ugrozio živote stotina hiljada stanovnika Gaze i da bi bio nevjerovatan udarac za humanitarne operacije u cijeloj enklavi.

Najmanje 34.622 Palestinca su ubijena, a 77.867 je povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni napali položaje i infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, odgovarajući na granatiranje sjevernog Izraela koje izvodi ta organizacija.

Oglasili su se i Huti, zaprijetili su da će napade na brodove koji plove za Izrael proširiti i na Sredozemno more, nakon višemjesečnih napada na brodove u Crvenom moru.

Propalestinski studentski protesti nastavljeni su u SAD i na evropskim univerzitetima – u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

3

avatar
1000
2
1
0
 
2
ObrnutoSavjetZabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Obrnuto
Gost
Obrnuto

Može i ovako: rat bi odmah prestao kada bi se Hamas predao i pokajao za svoje nedjelo na početku.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Kaže “moglo bi” da preraste u pokolj.
Donose rezoluciju za 8.000 a ovdije ubijeno preko 35.000, za 2mj. Više maloletnih nego na čitavom Svijetu za 4g. I kažu “moglo bi” da preraste u pokolj. E to je zapadna demokratija

Savjet
Gost
Savjet

Ne vjeruj sve što pročitaš.

Send this to a friend