Planeta

Izrađen plan reforme NATO-a

Godinu dana nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da je NATO u stanju “moždane smrti”, grupa stručnjaka izradila je plan reforme koji bi trebalo da osvježi odbrambeni savez.

Izvještaj, koji je u srijedu predat predstavnicima trideset država članica, predlaže konkretne mjere kao što je bolja koordinacija u vidu češćih sastanaka ministara vanjskih poslova i sastanaka drugih formata, na primjer sastanaka ministara unutrašnjih poslova o terorizmu, navodi dpa, a prenos Hina.

Stručnjaci takođe savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize. Sada treba nekoliko dana da države, koje bi inače trebalo da brane jedna drugu, izdaju zajedničko saopštenje.

140 konkretnih preporuka

Izvještaj sadrži 140 konkretnih preporuka i počevši od utorka o njemu će raspravljati šefovi diplomatija članica NATO-a.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg bi nakon toga trebalo da predloži konkretan akcijski plan, a cilj je da se to dogoditi do idućeg samita u drugom kvartalu 2021. godine.

Makron je krajem prošle godine ocijenio da je transatlantski odbrambeni savez u stanju “moždane smrti”, ilustrirajući to nepostojanjem koordinacije u Siriji.

Stručnjaci su angažovani na prijedlog Njemačke pošto je Makronova izjava izazvala žučnu raspravu među saveznicima.

Send this to a friend