Planeta

Izrael potpisao sporazume o normalizaciji odnosa sa Emiratima i Bahreinom

Izrael je danas u Bijeloj kući sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa.

Stotine ljudi su posmatrale ceremoniju potpisivanja bilateralnih sporazuma kojima se formalizuje normalizacija već poboljšanih odnosa Izraela i dvije arapske države, u skladu s njihovim zajedničkim suprotstavljanjem Iranu.

Sporazumi se ne bave višedecenijskim izraelsko-palestinskim sukobom.

Dok UAE, Bahrein i druge arapske zemlje podržavaju Palestince, Trampova administracija je uspjela da ubijedi dvije države da ne dozvole da ih taj konflikt spriječi da imaju normalne odnose sa Izraelom.

Tramp: Potpisani sporazumi će podstaći Palestince da pregovaraju

Tramp je pred potpisivanje sporazuma izjavio za TV Foks njuz da će ti dogovori predstavljati pritisak na Palestince da takođe dođu za pregovarački sto ili će ostati zanemareni.

Tramp je najavio da će se tim sporazumima pridružiti uskoro “mnoge druge zemlje”.

“I imaćete mir na Bliskom istoku, a da ne budete glupi i pucate na svakoga i ubijate svakoga i prolivate krv svuda po pijesku”, rekao je Tramp.

Šef diplomatije Izraela Gabi Aškenazi zahvalio je Trampu zbog mirovnih napora i rekao da se nad izraelskim Ministarstvom spoljnih poslova “danas vijore četiri zastave”.

“Istorijski dan za Izrael i čitav region. Hvala vam predsjedniče Tramp na vašoj ulozi u stvaranju nove realnosti na Bliskom istoku”, napisao je na Tviteru Aškenazi koji nije pozvan na potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc je takođe pohvalio sporazume o normalizaciji, ali je izrazio zabrinutost od mogućih posljedica među Palestincima i zbog nagovještaja prodaje američkih borbeih aviona F-35 Emiratima.

Idući ka Bijeloj kući, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ocijenio da je ovo “uzbudljiv i istorijski dan za Izrael” i istakao da ide da “sklopi mir za mir”, prenijeli su izraelski mediji.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
CRNOGORAC
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

U bjeloj kuci svi sede ravnopravno za jednim stolom. A vucko?😂😂😂😂😂😂😂 dobilo penkalu dijete.

Send this to a friend