Planeta

Južnoafrički ljekari: Omikron ne izaziva teži oblik bolesti, simptomi su neobični

Ilustracija

Osobe u Južnoj Africi koje su se zarazile sojem koronavirusa nazvanim omikron nisu se ozbiljno razboljele, kažu iz ljekarskog udruženja te zemlje (SAMA).

Do sada otkriveni slučajevi u Južnoj Africi nisu ozbiljni, rekla je za BiBiSi (BBC) Anđelik Kutsi, koja predsjedava Južnoafričkim ljekarskim udruženjem.

Međutim, istraživanje tog soja još je u ranoj fazi, rekla je, dodajući da je u zemlji samo 24 odsto ljudi potpuno vakcinisano.

“Pacijenti se uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, ekstremni umor i to vidimo kod mlađe generacije, a ne kod starijih osoba”, rekla je Kutsi.

To, dodaje, nisu bili pacijenti koji su primljeni direktno u bolnicu.

Međutim, u komentarima za druge medije, ona je izrazila zabrinutost zbog uticaja koji bi soj mogao da imati na starije osobe s osnovnim bolestima kao što su srčane bolesti ili dijabetes, prenosi N1.

Simptomi novog soja su neobični, ali blagi, rekla je, dodajući da je prvi put upozorena na mogućnost novog soja kada su pacijenti s neobičnim simptomima za kovid-19 početkom novembra došli u njenu ordinaciju u Pretoriji žaleći se na jak umor.

Kutsi je navodno bila prva južnoafrička doktorka koja je 18. novembra upozorila vlasti na pacijente s novim sojem.

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala kao „zabrinjavajući soj“.

Evropski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi novi soj mogao značajno da smanjiti efikasnost dostupnih vakcina i poveća rizik od ponovne infekcije.

Kao odgovor na tu vijest, mnoge vlade širom svijeta obustavile su putničke letove iz nekih južnoafričkih zemalja, uključujući Bocvanu, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Zimbabve, Južnu Afriku i Svazi.

Send this to a friend