Planeta

Kako su društvene mreže postale utočište za neonaciste: Najviše vole Facebook

Foto: EPA

Izvještaj Centra za borbu protiv digitalne mržnje (CCDH) pokazao je da su društvene mreže postale “sigurno mjesto za rasiste”. Naime, istraga je pokazala da najveće tehnološke kompanije – Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i TikTok, nisu odgovorile na čak 84 odsto objava koje šire antisemitizam, piše novac.hr.

Britansko/američka neprofitna organizacija je u tokom šest nedjelja (od maja do juna) pronašla 714 rasističkih objava. Objave, koje uključuju propagandni sadržaj nacista, neonacista i bijelih supremacista, prikupile su ukupno 7,3 miliona pregleda.

Iako je svaka od tih 714 objava kršila postojeća pravila platformi, samo jedna od šest objava je uklonjena ili je nalog povezan s objavom izbrisan.

Facebook je imao najgore rezultate – nije djelovao na 89odsto objava, uprkos tome što je prošle godine uveo strože smjernice o antisemitskim sadržajima.

YouTube je djelovao na 21 odsto prijavljenih objava, dok su Instagram i TikTok reagovali na oko 18 odsto.

Platforme nisu djelovale na 89 odsto antisemitskih teorija zavjere oko 11. septembra, kao niti na 80 odsto objava u kojima se poriče holokaust.

Instagram, TikTok i Twitter dopuštaju hashtagove koji se koriste za antisemitske sadržaje, kao na primjer #rothschild, #fakejews i #killthejews.

TikTok je uklonio samo pet odsro naloga koji direktno zlostavljaju Jevreje korisnike aplikacije tako što im ostavljaju rasističke komentare na njihove videozapise.

Imran Ahmed, izvršni direktor CCDH -a, rekao je Guardianu da istraživanje pokazuje kako se online zlostavljanje ne odnosi na algoritme ili automatizaciju, jer su tehnološke kompanije dopustile “fanaticima da otvore naloge, a njihova mržnja ostane na mreži”, čak i nakon što su moderatori bili upozoreni. Dodao je da su društveni mediji postali “siguran prostor za rasiste” za normalizaciju “retorike mržnje bez straha od posljedica”.

Centar preporučuje uvođenje novčanih kazni za podsticanje bolje umjerenosti, uz poboljšanu obuku i podršku. Platforme bi takođe trebale ukloniti grupe koje šire antisemitizam i zabraniti naloge koje zlostavljaju korisnike.

Gotovo sve kompanije su u saopštenjima nakon objave izvještaja navele kako su zabilježile “značajan napredak u borbi protiv antisemitizma”.

Raniji izvještaji Centra pokazala su da internetske platforme na sličan način nisu uspjela djelovati u suzbijanju opasnih dezinformacija o covidu-19 i vakcini protiv virusa.

Send this to a friend