Planeta

Kina spremna za saradnju na poštenoj raspodeli vakcina u svijetu

Ilustracija

Kina je spremna da sarađuje sa Njemačkom i drugim zemljama kako bi se u svijetu postigla racionalna raspodjela vakcina protiv kovid-19, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je tokom telefonskog razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da se Kina protivi politizovanju pitanja u vezi sa vakcinama.

„Kina se protivi nacionalizmu kada je riječ o vakcinama i spremna je da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, uključujući Njemačku, kako bi obezbijedila poštenu i racionalnu distribuciju vakcina i pružila podršku i pomoć brojnim zemljama u razvoju da dobiju vakcine“, istakao je Si.

On je naglasio da je Peking spreman, uprkos postojećim nesuglasicama između Kine i EU, da sarađuje i sa evropskim partnerima da bi se produbila i proširila pragmatična saradnja u brojnim sferama.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je 25. marta da Rusija i Kina žele da povećaju uticaj u svijetu uz pomoć vakcina koje proizvode. On je ocijenio da je u toku „svjetski rat nove vrste“, što je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je u ponedjeljak, 5. aprila, da su razvijene zemlje kupile 60 odsto proizvedenih vakcina, čime je stvoren deficit za zemlje u razvoju.

Send this to a friend