Planeta

Kina testira 200.000 uzoraka krvi iz Vuhana u okviru istrage o porijeklu koronavirusa

Kina se sprema da testira uzorke krvi iz Vuhana u okviru istrage o porijeklu koronavirusa. Zemlja se suočava sa sve većim pritiskom da konačno završi istragu o virusu i cijelom svijetu saopšti vijest koja će sve druge baciti u drugi plan – kako je nastao virus koji paralisao svijet prije dvije godine.

Skladište od 200.000 uzoraka krvi, uključujući i one iz posljednjih mjeseci 2019. godine, formirano je u februaru ove godine od strane istraživačke grupe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao mogući izvor ključnih informacija koje bi mogle da utvrde kada i gdje je virus zarazio prvog čovjeka.

Uzorci krvi čuvaju se dvije godine, rekli su kineski zvaničnici, u slučaju da su potrebni kao dokaz u bilo kojoj tužbi u vezi sa koronavirusom. Dvogodišnji period čekanja uskoro će isteći za ključne mjesece – oktobar i novembar 2019. godine, kada je virus inficirao ljude, prema mišljenju većine stručnjaka.

Zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije rekao je za CNN da su pripreme za testiranje trenutno u toku i potvrdio da će se ono obaviti kada dođemo do kranje granice.

„Ovo nam pruža najbolje uzorke u realnom vremenu. Oni će apsolutno sadržati vitalne tragove“, ocijenio je Landžong Huang, viši saradnik za globalno zdravlje Kine.

Ipak, Morin Miler, profesor epidemiologije na Univerzitetu Kolumbija smatra da je Kina već izgubila vjerodostojnost u ovom slučaju. Miler vjeruje da je najbolje rješenje dozvoliti stranim stručnjacima da učestvuju u procesu analize krvi.

„Niko neće vjerovati bilo kakvim rezultatima koje Kina prijavi, ako u najmanju ruku nema kvalifikovanih posmatrača“, rekla je ona.

Uzorci, ako se pravilno skladište, mogli bi sadržati ključne znakove prvih antitijela kod ljudi, rekli su epidemiolozi.

Kada se pojavio prvi slučaj zaraze u Vuhanu?

Iako je Vuhan prvi slučaj zaraze koronom prijavio 8. decembra 2019. godine, mnogi smatraju da ovo vjerovatno nije bio „primarni slučaj zaražavanja“.

Doktor Vilijam Šafner, sa odjeljenja za infektivne bolesti Univerziteta Vanderbilt, rekao je da uzorci predstavljaju „fascinantnu priliku“.

„Ti uzorci mogu čak ukazivati na to ko je bio prvi inficiran, gdje je zaražen, kao i koje je starosne dobi“, ocijenio je Šafner.
On je predložio da se uzorci donesu u Ženevu, ili drugu neutralnu destinaciju, kako bi se stručnjacima SZO omogućilo učešće u testiranju.

On je rekao da bi dva moguća problema sa uzorcima mogla biti „integritet uzoraka krvi“, odnosno osiguranje da oni nisu nedavno nastali, kao i koliko su davaoci krvi reprezentativni za ovu analizu.

Prilika da se Kina dokaže

Huang je istakao da je nejasno „u kojoj mjeri će spoljni svijet vjerovati da su nalazi vjerodostojni ili uvjerljivi“, ali testiranje predstavlja priliku za Kinu da „pokaže svijetu da ozbiljno misli o depolitizaciji istrage o porijeklu“, kaže Huang.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena sprovela je istraživanje obavještajnih podataka o tome kako je virus nastao, koje je trajalo 90 dana. Ipak, nije utvrđeno koja teorija o nastanku virusa je najvjerovatnija.
Amerika, ali i ostatak svijeta vjeruju da se ključ ove istrage nalazi u zemlji iz koje je virus potekao.

„Ključne informacije o porijeklu virusa postoje u Narodnoj Republici Kini, ali su kineski zvaničnici od početka radili na sprječavanju međunarodnih istražitelja da im pristupe“, rekao je Bajden.

Kina je, pak, insistirala na tome da je bila transparentna i da je pomogla istrazi SZO, ali da će u narednom periodu dodatno pokazati svoju spremnost na saradnju.

Send this to a friend