Planeta Sve ide u korist Evropi

Ko će profitirati od trgovinskog rata Kine i SAD?

Dodatne američke tarife na uvoz robe iz Kine kojima prijeti američki predsjednik Donald Tramp negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi ujedno donijele umjerenu korist SAD, Evropi i Velikoj Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi da preokrenu korist SAD u štetu i da donekle ublaže kineske gubitke, i omogućile istovremeno Britaniji i EU da izvuku još veće koristi, pokazuje najnovija računica njemačkog Instituta IFO.

“Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posljedice za Kinu su ograničene”, kaže Marina Štajninger, istraživač IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu 10-procentnu carinu na preostali uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, to bi Njemačkoj donijelo dodatni prihod od 94 miliona eura, Francuskoj 129 miliona, Italiji 183 miliona, Španiji 25 miliona i Velikoj Britaniji 86 miliona eura, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom “Tanjugu”.

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi a za SAD 1,8 milijardi eura. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi eura.

“To proizilazi iz činjenice da jednostrano povećanje američkih carina favorizuje domaće proizvođače i povećava prihode”, kaže Štajninger.

Istovremeno, posljedice bi trpjeli američki potrošači, jer tarife nagrizaju kupovnu moć domaćinstava i smanjuju realne zarade, budući da carine poskupljuju uvoznu robu.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem 10-procentnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla da zabilježi smanjenje štete na 21,6 milijardi evra, dok bi se dobitak SAD pretvorio u minus od 1,5 milijardi evra.

Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju “trljale ruke” i najviše profitirale.

Njemačka bi zabilježila dodatnih 323 miliona evra prihoda, Francuska 168 miliona eura, Italija 231 milion, Španija 25 miliona, a Ujedinjeno Kraljevstvo 58 miliona eura.

Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi eura.

U saopštenju IFO instituta se precizira da ni deprecijacija juana ni negativni efekti rastućih neizvjesnosti za investitore nisu uključeni u ove proračune.

Send this to a friend