Planeta

Korisnici širom svijeta ostali bez signala na mobilnom, nestali im podaci, blokiran SMS

Korisnici mobilnih telefona u raznim djelovima svijeta danas su se suočili sa gubitkom signala, nestankom podataka i nemogućnošću glasovne ili SMS komunikacije zbog poremećaja koji su pogodili mnoge telekomunikacione operatere.

Britanski operater mobilne telefonije, kompanija O2, saopštila je da je problem sa softverom kod eksternog dobavljača izazvao danas nestanak podataka korisnika i da radi na otklanjanju problema “što je prije moguće”, prenosi Rojters.

O2, koji je u vlasništvu španske kompanije Telefonika, naveo je da su korisnici Tesko Mobajla, Ski Mobajla i GifGafa, koji koriste njegovu mrežu, takođe pretrpjeli nestanak podataka.

Iz britanske kompanije su dodali da su i drugi operateri širom svijeta registrovali poremećaje, ali nijesu naveli nijednu kompaniju.

”Jedan od naših eksternih dobavljača identifikovao je globalni problem softvera u svom sistemu koji je uticao na nas. Mislimo da su pogođeni i drugi mobilni operateri širom svijeta” – poručili su u saopštenju iz O2.

Danas su takođe na nekoliko sati bile prekinute usluge mobilne telefonije SoftBank grupe u nekim djelovima Japana, čiji su korisnici imali problem sa pozivima i razmjenom tekstualnih poruka, uoči berzanskog debija te kompanije, tj. Inicijalne javne ponude (IPO) koja bi sa iznosom od oko 21 milijarde dolara trebalo da bude jedna od najvećih na svijetu.

Problemi sa mobilnim uslugama počeli su rano popodne po lokalnom vremenu i postepeno su otklanjani, izjavio je portparol SoftBank korporacije, Naomasa Suzuki, izvještava agencija AP.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend