Planeta

Medicinski direktor Moderne: Specifičnu vakcinu za omikron soj možemo razviti vrlo brzo

Foto: EPA-EFE

Medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna Paul Burton govorio je o ovom soju koronavirusa koji je SZO nazvao omikron te je izjavio kako svijet očekuje nekoliko sedmica neizvjesnosti.

Neizvjesnost kako je naveo, prije svega dolazi zbog nedostatka podataka o tome kako tačno funkcioniše novi soj te je objasnio kako bi nauka u narednim periodu trebala dati odgovor na tri pitanja.

“Postoje tri pitanja na koje trebamo odgovore. Koliko je ova varijanta prenosiva, koliko je ozbiljna i da li će antitijela koja se proizvode kao odgovor na trenutne vakcine biti dovoljno efikasna za omikron?”, rekao je Burton za CNN.

On je takođe naveo kako je Moderna i tokom ljeta testirala tzv. “booster” vakcine za određene varijante koronavirusa te je naglasio kako Moderna već radi i na “pojačivaču” za omikron soj.

“Mislim da možemo ići jako brzo u ovom procesu. Već za nekoliko sedmica, pa do dva tri mjeseca, mogli bismo na raspolaganju imati pojačivač specifičan za omikron. Međutim, naukom se moramo baviti pažljivo i ne smijemo pogriješiti”, pojašnjava Burton.

U razgovoru za CNN, medicinski direktor Moderne je govorio i o budućnosti koronavirusa te je izjavio kako očekuje da će Covid-19 u narednom periodu postati endemska bolest.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
LjakseOnly_steelEuropamarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Only_steel
Gost
Only_steel

Nakon tog pojacivaca trebalo bi narodu ponuditi i neki omeksivac

Europa
Gost
Europa

Samo daj ! Nemoj da brine mi ćemo vam povećati bogastvo tako kako ćemo mi biti odgovorni i vakcionisat se .

Ljakse
Gost
Ljakse

Vakcionisati se…hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahhahahaha

marius
Gost
marius

Bravo ti ga majstore !

Send this to a friend