Planeta

Mediji: Tramp tražio od sekretara za pravosuđe da ga oslobodi sumnje

Tramp, FOTO: EPA

Pred odborima u Predstavničkom domu, demokrate su nastavile saslušavanje svjedoka u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trampa. Tramp i dalje negira da je od ukrajinskog predsjednika tražio da otvori istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena, da bi zauzvrat Kijevu isplatio vojnu pomoć. Mediji ipak prenose da je predsjednik frustriran istragom i da je od sekretara za pravosuđe tražio da održi konferenciju za novinare na kojoj bi ga oslobodio svake sumnje da je kršio zakon.

Savjetnica potpredsednika Majka Pensa za spoljnu politiku Dženifer Vilijams svjedočila je na Kapitol hilu.

Vilijams je bila među onima koji su slušali Trampov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a bila je i sa Pensom na sastanku u Varšavi, kada se pričalo i o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini. Ona je ujedno i jedan od posljednjih svjedoka, koji se u Kongresu pojavljuju iza zatvorenih vrata.

U srijedu 13. novembra u Kongresu će javno svjedočiti najviši američki diplomatski predstavnik u Ukrajini Bil Tejlor, koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je Tramp obustavio isplatu vojne pomoći dok Zelenski ne otvori istragu o Bajdenovom sinu.

Transkript njegovog svjedočenja ukazuje da je Tejlor bio zabrinut i da je zato poslao depešu državnom sekretaru Pompeu, ali da nije dobio nikakav odgovor.

“Najvažnije činjenice uglavnom nisu osporene”, kaže Adam Šif predsedvajući Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

Predsjednik Tramp odgovorio je demokratama tokom mitinga u Luizijani.

“Demokrate treba da odgovaraju za ovu prevaru i za zločine koje čine. Ovo što se dešava u Vašingtonu povezano je sa zlim ljudima koji ništa ne rade”.

Sljedeće nedjelje, javno će svjedočiti i bivša ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič. Neki republikanci kažu da nema nikakvih dokaza o korupciji, a među njima je i republikanski senator iz Luizijane ​Džon Kenedi:

“Postoje potpuno primjerene usluge za uslugu, a ima i onih neprimjerenih”.

TV mreža ABC njuz je od nekoliko izvora dobio potvrdu da je predsjednik od sekretara za pravosuđe Vilijama Bara tražio da održi konferenciju za novinare na kojoj bi rekao da Tramp nije prekršio nikakav zakon u razgovoru sa Zelenskim. Bar je to – navodno – odbio.

Send this to a friend