Planeta

Meksiko uvodi indeks sreće: BDP loš pokazatelj blagostanja građana

Meksiko će uvesti indeks sreće kao alternativu bruto domaćem proizvodu BDP, za koji smatra da nije dobar pokazatelj blagostanja građana, objavio je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Pokazatelj će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci, a služiće za mjerenje ne samo ekonomskog rasta, već i nivoa nejednakosti i “sreće stanovnika”, naveo je u četvrtak meksički predsjednik, izabran iz redova ljevice.

“Tehnokratama se to neće svidjeti”, ali “za nas bi moglo biti dobro” i svakako “nešto novo”, objasnio je Lopez Obrador na konferenciji za novinare.

Predsjednikova najava vremenski se poklopila s padom meksičke ekonomije zbog teških posljedica širenja Covida-19, primjećuje dpa.

Međunarodni monetarni fond MMF očekuje da će se meksička ekonomija ove godine smanjiti 6,6 odsto, nakon stagnacije u 2019.

Druga ekonomija Latinske Amerike sa gotovo 130 miliona stanovnika bilježi vrlo visok nivo nejednakosti, a više od 50 miliona građana klasifikovano je kao siromašno.

Send this to a friend