Planeta

Ministar: Sjeverna Koreja želi da sačuva znanje o nuklearnom programu

Ri Jong Ho

Šef sjevernokorejske diplomatije Ri Jong Ho izjavio je u Teheranu da njegova zemlja želi da sačuva svoje znanje o nuklearnom programu uprkos obećanjima SAD-a o denuklearizaciji, prenijeli su danas iranski mediji.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džon Un rekao je 12. juna u Singapuru na sastanku sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom da će biti sprovedena “potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva”.

Ri je rekao da će Sjeverna Koreja, uprkos tom obećanju, “zadržati svoje nuklearno znanje, jer je poznato da Amerikanci neće odustati od neprijateljskih mjera prema Pjongjangu”.

Sjevernokorejski ministar stigao je u Teheran u utorak, na dan kada su stupile na snagu američke sankcije prema Iranu, uvede poslije povlačenja SAD-a iz međunarodnog nuklearnog programa Irana i šest velikih sila.

“Teško je pregovarati sa Amerikancima”, rekao je Ri poslije sastanka sa predsjednikom Iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem, koji je naveo sa svoje strane da “Amerikanci obećavaju lijepe stvari dok traju pregovori, a poslije ne poštuju svoje obaveze”.

Send this to a friend