Planeta

Moćna šestorka: Kako oni kažu, tako i bude

Donald Tramp, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Si Điping, Kim Džong Un i Mohamed Bin Salman su najmoćniji vladari današnjice. Kako oni kažu, tako i bude. S vrha ih je gotovo nemoguće skinuti. Neki od njih vladaće do kraja života. Čak i one države čiji je oblik vladavine demokratija, u današnje vrijeme sve više poprimaju obilježja autoritarnih režima.

Njihova vlast često pokazuje samo privide demokratije Oni najčešće sami donose odluke i kontrolišu sve ispod sebe, kaže politolog Višeslav Raos sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu.

Vladimir Putin, izabran je u nedjelju po četvrti put na mjesto predsjednika Rusije, Si Điping je izmijenio ustav i vladaće Kinom doživotno, Donald Tramp po svemu sudeći sam donosi sve odluke u Americi, bez obzira na kontrolu Kongresa, a Kim Džong Un Sjevernom Korejom doživotno vlada.

Oni su glavne ličnosti svijeta kojima na vrhu doslovno niko ništa ne može.

“Sjeverna Koreja je totalitarni režim. Vrhovni vođa upravlja svime i donosi sve odluke. Međutim, Kina se sve više kreće prema tome. Očekivalo se da će Kina nakon ekonomskih imati i političke reforme, ali Điping je odlučio sve zadržati za sebe”,  objašnjava Raos.

Rusija i Turska ipak nisu režimi, ali itekako imaju obilježja autoritarnosti.

“Vidjeli smo da oni imaju izbore, ali to su prividi demokratije. Protivnici su politički veoma slabe ličnosti, a vidjeli smo da i zna biti i zabranjena kandidatura. Guši se sloboda govora, zatvaraju se novinari, namještaju se izbori”, kaže Raos i dodaje kako se za Trampa ne može reći da je autoritaran vladar jer ga Kongres kontroliše, ali ipak, smatra, Tramp pokazuje obilježja nedemokratičnosti.

“Donald Tramp, se i nije najbolje snašao na poziciji američkog predsjednika. Forsira odluke”, dodaje Raos.

Što se Saudijske Arabije tiče, Raos kaže da Salmanu moć najviše daje vjerska legitimnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veruj u Boga
Gost
Veruj u Boga

Obicni smrtnici kada budu na postelju leglli i cekalli smrtni cas videt ce svoju moc…nesrecnici…

requiem
Gost
requiem

kakav nebulozan tekst. Trampu su primjera radi par puta vracali naredbe o zaustavljanju imigranata od strane suda. Zida ka Meksiku nema. Ima takvih stvari dosta, a recimo njegov glavni advokat je juce podnio otkaz, iako ga je Tramp prije 12 dana hvalio kako radi odlican posao, i rekao bih da se Trampu cak i zatvor smijesi.

Veruj u Boga
Gost
Veruj u Boga

Bravo za tekst….amerikanci nisu paslli travuuu….

Maks
Gost
Maks

Uskoro se pridružuje naš Miloooo!!

Veruj u Boga
Gost
Veruj u Boga

Eeee balkan je tek silla nevidjenaaa….

Enigma
Gost
Enigma

Zaboravili ste Miga čoeku da stavite!!!!

Send this to a friend