Planeta

Na Novom Zelandu obilježen stoti dan od suzbijanja zaraze

Jasinda Ardern (Foto: Facebook)

Na Novom Zelandu danas je obilježen 100. dan otkako je suzbijeno širenje virusa korona, čime je ova zemlja postala svijetao primjer svijetu kojim hara opaka bolest.

U ovoj ostrvskoj zemlji od pet miliona stanovnika život se vratio u normalne tokove – utakmice se održavaju pred prepunim stadionima, ljudi sjede u pabovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi.

Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju da bi zemlja mogla nepripremljena da se suoči s nekom budućom epidemiološkom krizom u vezi s koronom.

Nakon što je u drugoj polovini marta dijagnostifikovano 100 osoba pozitivnih na virus korona, uvedene su striktne i oštre restriktivne mjere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspio da spriječi širenje zaraze.

U posljednja tri mjeseca novi slučajevi virusa korona evidentirani su samo kod rijetkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.

“Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspjeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gdje god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji – medicinske stručnosti i dobrog političkog vođstva”, istakao je profesor Majkl Bejker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu.

On je naglasio da su mnoge zemlje veoma loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvataju i tragaju za novim rješenjima ugledajući se na Novi Zeland.

Ekonomija na Novom Zelandu bolje je prošla nego što su mnogi prognozirali: nezaposlenost ne prelazi četiri odsto, iako analitičari tvrde da ta brojka nije povezana s pandemijom, a odluke i vođstvo premijerke Jasinde Ardern svi hvale i navode kao veoma uspješan primjer.

Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda, a istraživanja pokazuju da je podrška Radničkoj partiji premijerke Ardern u porastu uoči septembarskih opštih izbora.

Zbog toga su stoti dan otkako je suzbijeno širenje virusa korona, mnogi građani Novog Zelanda obilježili osjećanjima zahvalnosti i olakšanja.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
PjerDjukaMila KNjegoš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Uredjena zemlja
Plus polozaj geografski

Djuka
Gost
Djuka

Da imaju NKT ne bi bilo zaraze ni jedan dan.

Mila K
Gost
Mila K

Jeste, ali tamo je čim su se pojavile naznake drugog kruga prvog talasa, ministar zdravlja podnio ostavku. Hajde da se ne daju vijesti o ozbiljnim državama sa bar dijelom, odgovornim političarima i liderima institucija.

Njegoš
Gost
Njegoš

Lahko vi je kad ste daleko od srbistana, a srbima zabranili ulaz.

Send this to a friend