Planeta

Najmanje 11 civila ubijeno u Siriji, raseljeno 100.000 ljudi

Foto: Twitter

Oko 100.000 ljudi pobjeglo iz svojih kuća u sjeveroistočnoj Siriji, uslijed ofanzive turske vojske u tom području, saopštile su Ujedinjene nacije. Najmanje 11 civila je poginulo i 28 povrijeđeno, a među njima ima i djece. Stradale su desetine kurdskih boraca, a turska vojska potvrdila je smrt četiri njihova vojnika.

<<<Operacija Izvor mira: Turska tvrdi da je ubijeno više od 300 terorista, svjetski zvaničnici zabrinuti<<<

U UN navode da se već osjeća uticaj turske ofanzive na humanitarnu situaciju u tom području, te dodaju da se većina onih koji su pobjegli nalazi u lokalnim skloništima.

Turska vojska započela je u srijedu ofanzivu protiv Kurda, koje su proglasili teroristima. Turska je saopštila da je taj potez neophodan zbog nacionalne bezbjednosti. Oni žele da oslobode to područje, kako bi u njega mogli da vrate sirijske izbjeglice.

Ipak, svjetski zvaničnici zabrinuto pozivaju na uzdržanost i upozoravaju da bi situacija mogla izmaći kontroli.

Kurdi spriječili bjekstvo žena i udovica Islamske države 

U međuvremenu, sirijski kurdski zvaničnici saopštili su da su osujetili bjekstvo žena i djece pripadnika Islamske države koji se nalaze u pritvornom centru Al Hol na sjeveru Sirije, a upravo to je jedan od strahova svjetskih lidera.

Portparol Sirijskih demokratskih snaga, Mustafa Bali, rekao je da su desetine pritvorenika napali noževima i pištoljima čuvare na izlaznoj kapiji kampa, u kom se nalazi više od 70.000 članova porodica džihadista.

Podsjećamo, snage Sjedinjenih Američkih Država nedavno su se povukle iz tog sirijskog područja, ostavljajući Kurde, sa kojima su se borile protiv boraca Islamske države, na cjedilu.

Send this to a friend