Planeta

Najsiromašniji predsjednik na svijetu se povlači iz politike

Foto: Twitter

Bivši predsjednik Urugvaja Hose Muhika (85), kojeg su zbog skromnog načina života mnogi nazivali najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, podnio je ostavku na funkciju senatora i povukao se iz aktivnog bavljenja politikom.

Muhika zagovara teoriju da moć ne mijenja ljude, već samo otkriva njihovo pravo lice.

Do 2015. godine Muhika je bio predsjednik Urugvaja, a nakon toga je obavljao funkciju senatora.

Ostavku je podnio zbog pandemije koronavirusa.

“U životu postoji vrijeme kada dolazite i odlazite. Hvala mojim pristalicama koje su me podržavale 26 godina. Godinama u svom vrtu ne gajim mržnju, naučio sam tešku lekciju koju mi je život dao, mržnja te čini glupim”, rekao je Muhika.

S obzirom na njegove godine i hronične zdravstvene probleme zbog koronavirusa ne može u potpunosti da obavlja svoju dužnost i zbog toga je podnio ostavku.

Foto: Twitter

Hose Muhika rođen je 1935. godine u Montevideu, u porodici evropskih doseljenika – otac mu je bio baskijskog, a majka italijanskog porijekla. Studirao je pravo, ali ga je ipak više povukla politika. U vremenu kad je cijela Latinska Amerika pulsirala pod represijom režima, priklonio se gerilskom Pokretu nacionalnog oslobođenja – Tupamarosima. Bili su inspirisani kubanskom revolucijom, pljačkali su banke i pomagali siromašnima, prkoseći korumpiranim urugvajskim vlastima i iščekujući priliku za državni udar…

Bili su u nemilosti, hapšeni su i mučeni. Sam Muhika je u toj borbi ranjavan šest puta, četiri puta su ga zatvarali, dva puta je bježao iz zatvora, a onda su ga uhapsili i okovali. Zatvoren je proveo ukupno 13 godina, od toga dvije u samici.

Inače, dok je bio predsjednik Urugvaja donirao je 97 posto svoje plate, vozio je automobil Volkswagen Beetle 1987. godište i prodavao cvijeće koje je sa svojom suprugom uzgajao u vlastitoj bašti. Živio je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Lusijom Topolanski i tronogim psom Manuelom. Nije imao tjelohranitelje, ni službeni vozni park. Takođe je odbio penziju koja mu pripada za vrijeme koje je proveo u urugvajskom senatu.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
GoranRozaj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaj
Gost
Rozaj

Nasi politicari treba da idu kod ovog covjeka da vide kako se upravlja drzavom i resursima

Goran
Gost
Goran

Prvo treba 13 godina da odrobijaju, od toga dvije godine u samicu. Onda 6 puta da ih izranjavaju pa tek onda početi bavit politikom

Send this to a friend