Planeta Podaci Nacionalne agencije za istraživanje atmosfere

Najtopliji jul u posljednjih 140 godina

Mjesec jul bio je najtopliji mjesec u 140 godina otkako je Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) bilježi podatke o globalnoj temperaturi, saopštila je ta američka vladina agencija.

Prosječna temperatura u julu širom globalnih kopnenih površina i okeana bila je 0,95 Celzijusa iznad prosjeka 20. vijeka, od 15,8 Celzijusa i najviša otkad je NOAA počela da vodi evidenciju 1880. godine.

Najznačajnija odstupanja od temperaturnog prosjeka zabilježena su na Aljasci, u srednjoj Evropi, sjevernim i jugozapadnim djelovima Azije i u djelovima Afrike i Australije, navodi NOAA.

Temperature u tim regionima u julu su bile oko dva Celzijusovih stepeni iznad prosjeka 1981-2010. ili više.

Podaci takođe pokazuju da je devet od 10 najtoplijih mjeseci jula zabilježeno od 2005. godine, a posljednjih pet je bilo pet najtoplijih. Juli 1998. godine bio je jedini jul u prošlom vijeku među 10 najtoplijih zabilježnih.

Globalna prosječna temperatura kopnene površine bila je 1,23 Celzijusa iznad prosjeka 20. vijeka od 14,3 Celzijusa i druga najviša temperatura u julu u 140 godina.

Podaci su u skladu s već objavljenim procjenama Svjetske meteorološke organizacije, a prikupili su ih NOAA Nacionalni centri za podatke o okolini.

Send this to a friend