Planeta

Napade na Šri Lanki izvelo šest bombaša, vlasti priznale velike greške

Foto: Twitter

Šestorica bombaša samoubica izveli su napade na Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 290 osoba, dok ih je više od 500 ranjeno. Zbog velikog broja ranjenih, očekuje se da bi konačan broj mrtvih mogao biti još i veći.

<<<Najnoviji bilans uskršnjeg masakra: U Šri Lanki 290 poginulih, 500 povrijeđenih<<<

<<<Policijski čas u Šri Lanki, vojska dobila ratna ovlašćenja<<<

Da je šest bombaša učestvovalo u napadu je najnovija informacija koju je objavio vojni portparol Sumith Atapattu, a prenosi CNN. Ranije se govorilo o sedmorici napadača.

Policija je, objavila je vlada, za sada uhapsila 24 osobe koje se povezuju s napadima. Sve se još istražuje, a istrazi će se, kako je objavio CNN, priključiti i Interpol.

Vlada priznala velike propuste

Premijer Ranil Vikremasinge kazao je da su vlasti imale informacije o tome kako bi do napada moglo da dođe, ali se nije reagovalo.

“4. aprila dobili smo informacije o mogućim napadima”, rekao je ministar zdravlja Šri Lanke Radžita Senaratne novinarima u ime vlade. Premijer države nije bio obaviješten o tome, dodao je.

Otkrio je i kako je 9. apria šef tajne službe napisao pismo u kom je naveo brojna imena članova terorističke organizacije.

Ministar odbrane kazao je BBC-u da ne treba sada optuživati vladu i tajne službe što nisu spriječile napade. Hemasari Fernando izjavio je da su informacije koje su dobili sugerisale da je moguć jedan ili dva moguća napada, a ovo što se dogodilo juče bilo je skroz neočekivano.

“Činimo sve da zaštitimo građane koji bi trebalo da ostati mirni”, dodao je.

Osam eksplozija paralizovalo zemlju

Juče ujutro je odjeknulo šest eksplozija u Kolombu i okolini, a potom su se desila još dva napada.

Poginulo je najmanje 290 osoba, a strahuje se da bi konačan broj mogao biti mnogo veći.

Većina poginulih su lokalni stanovnici, a stradalo je i najmanje 39 turista.

U cijeloj zemlji već dva dana traje potpuni kolaps: vlasti su proglasile policijski sat, a odmah nakon napada blokirane su društvene mreže i većina online komunikacije. To su napravili, kako su pojasnili, da bi se zaustavilo dijeljenje lažnih vijesti kojima se dodatno širila panika.

Iza napada stoje islamisti

Iza napada, kako su objavile vlasti, stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama’ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže. To je rekao Radžita Senaratne, portparol vlade koja će tražiti stranu pomoć u lovu na počinioce, prenose agencije.

Vlasti Šri Lanke istražuju moguće veze NTJ-a sa stranim grupama, prenosi agencija France presse.

Šef policije prije deset dana upozorio na islamiste

Šef policije Šri Lanke Pudžut Džajasundara prije desetak dana upozorio je rukovodstvo bezbjednosnih snaga o mogućem napadu bombaša samoubica na crkve.

“Inostrana obavještajna agencija obavijestila nas je da NTJ planira da izvede samoubilačke napade, ciljajući na istaknute crkve, kao i na indijsku ambasadu u Kolombu”, stoji u upozorenju.

Teroristi su oni koji su do sada uništavali spomenike?

NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička grupa iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s uništavanjem budističkih spomenika.

Senaratne je danas saopštio da je u napadu pomagala međunarodna mreža, prenosi Reuters.

“Ne vjerujemo da je ove napade izvela grupa ljudi koja je ograničena na ovu državu”, rekao je i dodao kako bez strane pomoći napadi ne bi mogli da se izvedu.

Istakao je da će Šri Lanka tražiti međunarodnu pomoć kako bi se otkrile te veze.

“Obavještajni izvještaji pokazuju da su iza lokalnih terorista stajale inostrane terorističke organizacije. Predsjednik zbog toga traži pomoć drugih država”, rekao je Senaratne.

Send this to a friend