Planeta

Tajvan: 68 kineskih aviona i 13 ratnih brodova prešlo srednju liniju moreuza

Foto: Chinese Ministry of Defense

Danas je drugi dan velikih vojnih vježbi koje je kineska vojska počela u Tajvanskom moreuzu nakon što je to ostrvo posjetila predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi. Tajvan je na vježbe odgovorio raspoređivanjem aviona i brodova.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je do 17.00 časova po lokalnom vremenu 68 kineskih aviona i 13 ratnih brodova prešlo „srednju liniju“, nezvaničnu, ali ranije poštovanu liniju razgraničenja tajvanske teritorije.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Izvor iz tajvanskih vlasti dao je anonimni brifing za Rojters u kojem se kaže da je “oko 10 brodova kineske mornarice prešlo središnju crtu i ostalo u tom području jutros, a oko 20 kineskih vojnih aviona kratko je prešlo središnju crtu.”

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je poslalo avione i brodove i rasporedilo raketne sisteme na kopnu da nadgleda situaciju, dok Kina sprovodi velike vojne vježbe u zonama oko ostrva. Dodaje se da će tajvanska vojska pripremiti borbenu gotovost, ali neće tražiti rat.

Predsjednica Tajvana Cai Ing-ven (Tsai Ing-wen) obratila se javnosti reakvši da je tajvanska vojska spremna da odgovori ako to bude potrebno.

“Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vježbe i operacije informacionog rata, spremni smo da odgovorimo po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbjedonosne situacije”, poručila je.

Blinken: Reakcije Kine na Pelosi je flagrantna provokacija

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) da je kineska reakcija na posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu “flagrantna provokacija”.

Pelosi: Kina nam neće praviti plan putovanja

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je danas da Kina neće praviti Americi plan putovanja, aludirajući na njenu nedavnu posjetu Tajvanu u sklopu azijske turneje.

“Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD i Tajvana je jako”, kazala je Pelosi, prenio je “Gardijan”.

6

avatar
1000
3
3
0
 
6
Moje imObjektivnoPodgoricaninFrajlaGrađaninCG
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Objektivno
Gost
Objektivno

Pošteno govoreći, i Ameri ovo rade Kubi. Izoluju je, opkoljavaju i zastrašuju. I to Kubi koja im nije ni rod ni pomozi bog. Drugi narod, druga država, drugo sve.

Frajla
Gost
Frajla

Kao sto rekoh, nek cine sto oce tamo, nek nas ne uvlace, ne kapiram zasto bi kukali, ionako napaceni Balkanci trebali jos i oko Kine i Tajvana da oci vade jedni drugima, a oni ni ne znaju da postojimo

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Počela je nova podjela svijeta,još samo da srbija napadne crnu goru i kosovo,a bosna samo što nije planula,ide sve na to da mjesto plave tačke u beskraju postanemo siva.

GrađaninCG
Gost
GrađaninCG

Pitanje svih pitanja (unutar CG, naravno) je: 1. Da li bi napadom na CG Srbija u stvari napala srpski ili crnogorski narod? 2. Da li bi se Srbi u Crnoj Gori osjećali napadnutim? 3. Da li bi ti isti Srbi iz CG učestvovali u napadu ili u odbrani zemlje? Možda je bolje da se to nikad ne sazna, tj.da se… Više »

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Dok se ti brines da Srbija ne napadne CG, napasce vas neko mnogo blizi..
Ja CG obozavam, i ne bih voleo da se politika umesa izmedju nas, al’ sve je to buka da se ne vidi kako svi lose zivimo.. kako kazu, zavadi pa vladaj..
Ova kukava Amerika pokusava da zavadi ceo svet, jer je prsla, pa ne zna sta ce drugo..

Moje im
Gost
Moje im

Srbija da napadne CG. Hahahahhahaha evo sve se kupe na granicu da nas napadnu. Prije ce ti sa Kosova nas napadnuti sto šire zastave podijeljene Crne Gore.

Send this to a friend