Planeta

Njujorčanin planirao da se raznese zbog bizarnog razloga

Muškarac iz Njujorka uhapšen je i optužen da je planirao izvesti samoubilački bombaški napad na National Mallu, trgu ispred zgrade američkog Kongresa, na dan parlamentarnih izbora idućeg mjeseca. I to zbog”radikalnih političkih uvjerenja”.

Naime, istraga je utvrdila da je motiv ovog neuspješnog teroriste bio privući pažnju na njegovo neobično političko uvjerenje da političare treba birati žrijebom – što je drevni politički proces iz vremena antičke Grčke.

Paul Rosenfeld (56) iz Tappana priznao je saveznim službama da je planirao detonirati bombu 6. novembra. Saveznim službama je pak dojavio neimenovani pojedinac iz Pensilvanije koji je vidio Rosenfeldove tekstualne poruke i bilješke, u  kojima je iznio svoje planove.

Rosenfeld je priznao svoj ubojiti plan, prenosi Newsweek. Istražitelji su utvrdili da je preko interneta naručio “velike količine baruta” i prenio ga kući, gdje je izradio manje eksplozivne naprave i testirao detonacije. Djelovao je sam.

Agenti FBI-a su kod njega u kući pronašli funkcionalne eksplozivne napraves fitiljem. Usto, instalirao je komponente u bombu kojima bi osigurao da pogine u eksploziji.

1 Komentar na "Njujorčanin planirao da se raznese zbog bizarnog razloga"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend