Planeta

Nobel za troje ekonomista i njihovu borbu protiv globalnog siromaštva

Abhijit Banerdži, Esher Duflo i Majkl Kremer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju zbog njihovog eksperimentalnog pristupa ublažavanju globalnog siromaštva, saopštila je danas Kraljevska švedska akademija nauka.

Duflo, profesorica sa Masačusetskog tehnološkog instituta, najmlađa je osoba i druga žena kojoj je nagrada dodijeljena.

Banerdži je takođe profesor na MIT-u, a Kremer predaje na Harvardu, prenosi CNN.

“Ovogodišnji laureati uveli su novi pristup u dobijanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva”, naveli su u Švedskoj kraljevskoj akademiji.

Kako dodaju, uprkos značajnim poboljšanjima u posljednje vrijeme, jedno od najhitnijih pitanja čovječanstva je smanjenje globalnog siromaštva u svim njegovim oblicima.

“Više od 700 miliona ljudi i dalje živi sa izuzetno niskim zaradama, a svake godine oko pet miliona djece mlađe od pet godina i dalje umire zbog bolesti koje se često mogu spriječiti ili izliječiti jeftinim terapijama”, naglasili su.

Imena dobitnika nagrada u ostalim kategorijama objavljena su prošle sedmice.

Nobelova nagrada za medicinu za 2019. godinu dodijeljena je naučnicima Vilijemu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci. Džejms Pibls, Majkl Mejor i Didijer Keloz dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku. U oblasti hemije nagrađeni su Džon B. Gudinaf, Stenli Vitingem i Akira Jošimo. Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijski pisac Peter Handke, a pošto Švedska akademija prošle godine nije dodijelila Nobela za književnost, zbog skandala koji je izbio kada je Žan- Klod Arno, suprug članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen na dvije godine zatvora zbog seksualnog napada, Nobel za 2018. dodijeljen je i Olgi Tokarčuk. Nobelovu nagradu za mir dobio je premijer Etiopije Abi Ahmed.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Svašta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svašta
Gost
Svašta

Riješenje je prosto: jedno ili dvoje djece umjesto buljuka.

Send this to a friend