Planeta

Nobelova nagrada za ekonomiju: Dobitnici profesori sa Stenforda koji su razvili teoriju aukcija

Amerikanci Pol Milgrom i Robert Vilson dobitnici su Nobelove nagrade u oblasti ekonomije zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

Profesori na Stenford univerzitetu u Kaliforniji – bili su najozbiljniji kandidati za Nobelovu nagradu ove godine iz oblasti ekonomije.

Nagrada im je dodijeljena za „usavršavanje teorije aukcija”, rekao je portparol Nobelovog komiteta.

Ova teorija govori o tome kako se ljudi ponašaju na tržištima koja funkcionišu poput aukcije. Nalazi naučnika odnose se i na druge životne situacije.

„Novi formati aukcija sjajan su primjer kako jednostavna istraživanja kasnije mogu postati osnova za izume koji donose korist društvu”, navodi se u saopštenju Švedske akademije.

Prošle godine dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju bili su Majkl Krimer sa Harvarda i njegova supruga Ester Daflo i Abidžit Banerdži koji su razvili novi pristup pronalaženju rješenja za borbu protiv siromaštva.

Milgrom i Vilson se uklapaju u najčešći tip dobitnika Nobelove nagrade u ekonomiji – muškarac, Amerikanac stariji od 55 godina.

Nobelova nagrada za ekonomiju nije baš Nobelova nagrada. Zvanično, naziva se Nagrada švedske državne banke za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela.

Povodom 300. godišnjice centralne banke Švedske – Sveriges Riksbank (Sveriges Riksbank), donirala je 1968. godine Nobelovoj fondaciji veliku sumu novca kako bi uspostavila još jednu nagradu – u ekonomiji.

Dobitnika ekonomske nagrade bira Švedska akademija nauka. Vodi se istim pravilima kao i za nagrađivanje izvanrednih djela u drugim naučnim disciplinama.

Send this to a friend