Planeta

Nobelovac Majkl Levit: Usporava epidemija u Italiji i Njujorku

Foto: Twitter

Majkl Levit, ugledni naučnik sa Stanforda i dobitnik Nobelove nagrade, kaže da epidemija koronavirusa u Italiji i Njujorku usporava.

To su dva najpogođenija mjesta na svijetu, u kojima je 260.000 od 775.000 potvrđenih slučajeva zaraze, prenosi Tanjug.

Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, ali su SAD ubrzo preuzele ulogu najvećeg svjetskog žarišta.

Najpogođenija je savezna država Njujork, s više od 66.000 slučajeva, najviše od ijedne druge zemlje nakon Italije (101.739), Kine (81.470) i Španije (85.195).

Profesor Levit kaže da se u Italiji situacija popravlja, a službeni brojevi, čini se, potkrepljuju tu tvrdnju.

U Italiji svakog dana ima između pet i šest hiljada novozaraženih u posljednjih deset dana.

Situacija u Njujorku nešto je nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u posljednja tri dana 7.000, a prije toga je bio još snažniji.

Ova sedmica biće presudna i otkriće hoće li se epidemija nastaviti.

Levit je za BBC Radio 4 rekao da se “situacija u gradu Njujorku, zbog kojeg su svi toliko uznemireni, malo-pomalo okreće”.

“Prošao je ključni trenutak i kamion zvan KOVID-19, koji je jurio prema Njujorku, više ne ubrzava nego koči, što znači da se stanje popravlja”, kazao je Levit.

Dodao je da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer je previše odvojenih žarišta, ali da se stanje u Italiji i Švajcarskoj popravlja.

“Uskoro će stići vijesti o smirivanju stanja u Italiji, takođe u Švajcarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španija priključila izabranoj grupi zemalja u kojima se stanje smiruje”, kaže Levit.

Čini se da statistika potkrepljuje Levitove riječi.

Virus je 29. marta dijagnostikovan kod manje ljudi nego sedam dana ranije – 5.974 u odnosu na 5.986 osoba 21. marta.

Između ta dva datuma broj dnevnih novih slučajeva kretao se između 4.789 i 6.667, što pokazuje stalan porast pozitivnih testova.

U isto vrijeme u Njujorku je broj dnevnih slučajeva udvostručen s 3.111 na 7.195.

No, u posljednja tri dana broj novih slučajeva bio je nešto iznad 7.000, što znači da bi još mogao rasti prije nego što se stabilizuje.

‘Bitno je kontrolisati paniku’

I Italija i Njujork duboko su uzdrmani epidemijom koronavirusa.

Bolnice na sjeveru Italije, pogotovo u Lombardiji i njenom glavnom gradu Milanu, preplavljene su pacijentima kojima su potrebni respiratori i intenzivna njega, a kapaciteta nema dovoljno.

Fotografije koje pristižu iz Njujorka prikazuju mrtva tijela u vrećama, koje su utovarene u kamion i čekaju prebacivanje u pomoćnu mrtvačnicu, koja je organizovana u Central Parku.

Profesor Levit dospio je na naslovnice novina kad je rekao da su predviđanja virologa o uticaju epidemije preuveličana.

Kazao je da će mjere socijalnog distanciranja i izolacije, koje su uvedene širom svijeta, dati rezultate u obuzdavanju širenja bolesti.

“Trebamo kontrolisati paniku i biće dobro”, rekao je Levit prošle sedmice.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Piksi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piksi
Gost
Piksi

Ajde ponovi sto si reka

Send this to a friend