Planeta

Nov ultimatum Irana: Sjutra počinje ubrizgavanje uranijumskog gasa

Rohani

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio da će Teheran početi ubrizgavanje uranijumskog gasa u 1.044 centrifuge.

To je novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila, od kada se iz njega, krajem prošle godine, povukao američki predsjednik Donald Tramp, prenosi Tanjug.

Rohani je u obraćanju koje je prenosila državna televizija rekao da će mašine u nuklearnom postrojenju Fordo početi da ubrizgavaju uranijumski gas u srijedu.

On je, međutim, poručio da svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

“Znamo da su osjetljivi kada je u pitanju Fordo. Ali, kad oni ponovo počnu da poštuju svoje obaveze, mi ćemo ponovo isključiti gas, tako da je moguće da ovaj korak bude povučen”, rekao je Rohani.

Centrifuge u Fordou su IR-1 – iranske centrifuge prve generacije kojima je, prema nuklearnom sporazumu, dozvoljeno da rade bez gasa, navodi Beta.

Međunarodna agencije za atomsku energiju IAEA, zadužena za nadgledanje nuklearnih aktivnosti u Iranu, nije se oglasila povodom najava iz Teherana.

<<<Iran proizvodi duplo više obogaćenog uranijuma<<<

Podsjećamo, Iran je juče saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom.

Send this to a friend