Planeta

Nova afera: Potpredsjednik SAD radio ono što ne smije?

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens koristio je privatni e-mail za obavljanje javnih poslova u vrijeme dok je bio guverner američke države Indijane, pokazuju javni podaci, prenosi CNN.

U izjavi za medije je istakao kako njegova i nedavna situacija Hilari Klinton nisu ni slične.

“Nema poređenja između mene i  Klinton, odnosno kada je riječ o aferi korišćenja privatnog servera e-mail pošte koji je potresao predsjedničku kampanju 2016. godine”, kazao je on novinarima CNN-a.

Mejlovi koji su dobijeni na osnovu zahtjeva za pristup javnim podacima pokazuju da je komunicirao sa savjetnicima putem ličnog naloga na AOL-u o pitanjima nacionalne sigurnosti i sigurnosti rezidencije guvernera tokom četvorogodišnjeg mandata na toj funkciji.

Pens je, takođe, imao sigurnosnih problema sa svojim e-mailom koji je bio meta pokušaja krađe podataka u proljeće prošle godine, navodi AP.

Negovim kontaktima poslat je e-mail u kojem se lažno tvrdilo da su on i njegova žena zaglavljeni na Filipinima i da im je potreban novac.

On je potom počeo da koristi drugi nalog na AOL-u uz dodatne sigurnosne mjere, rekao je njegov portparol ističući da je Pens prestao da koristi lični nalog otkako je postao potpredsjednik SAD-a. Prema zakonima Indiane, javnim funkcionerima nije zabranjeno korišćenje ličnih e-mailova.

Send this to a friend