Planeta

Odlazak Boltona uslijed dubokih neslaganja s Trampom

Foto: Twitter

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) saopštio je da je smijenio savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona (John) uslijed dubokih razlika oko ključnih spoljnopolitičkih pitanja, što bi moglo da dovede i do manje tvrde politike prema tradicionalnim američkim suparnicima kao što su Rusija, Iran i Severna Koreja, pišu svetski mediji.

<<<Tramp-Bolton: Ko je kome dao otkaz<<<

Dvije verzije

Dok je Tramp na Tviteru (Twitter) naveo da je otpustio Boltona zbog neslaganja s njegovim savjetima, Bolton insistira da je sam ponudio ostavku, ukazuje BBC.

“Tražio sam od Džona ostavku koju mi je dao jutros”, naveo je Tramp na Tviteru, poslije čega je Bolton na toj društvenoj mreži napisao da je prethodne večeri ponudio ostavku, ali da mu je predsjednik rekao da će sjutra pričati o tome. Bolton je u izjavama američkim medijima nastavio da insistira da je podnio ostavku.

Smjena savjetnika za nacionalnu bezbjednost je bila iznenađenje, pošto je, ukazuje BBC, Bolton dva sata prije Trampovog tvita najavljen na konferenciji za novinare u Bijeloj kući zajedno s državnim sekretarom Majkom Pompeom (Pompeo) i ministrom finansija Stivenom Mnučinom (Steven Mnuchin).

Izvori u Bijeloj kući kažu da Savjet za nacionalnu bezbjednost, koji savjetuje predsjednika, pod Boltonom postao zaseban entitet u Bijeloj kući i da se Trampov savjetnik nije obazirao na predsjednikove prioritete, dok je bivši zvaničnik administracije rekao da je Boltonov pristup razgnjevio mnoge u Bijeloj kući uključujući predsjednika. Reporterka BBC-ja iz Bijele kuće kaže da je jednom pitala Boltona kakav odnos ima s predsjednikom, na šta je savjetnik prasnuo u smijeh.

Kap koja je prelila čašu

Trampova najava Boltonove smjene uslijedila je poslije oštrog razgovora o Iranu u ponedjeljak uveče, piše Rojters (Reuters) pozivajući se na obaviještene izvore.

Bolton, bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama, protivio se planovima Stejt departmenta za sporazum s talibanskim ekstremistima, tvrdeći da im se ne može vjerovati.

Među spornim tačkama, dodaje Rojters, bila je i Trampova namjera, koju je otkazao u posljednji čas, da talibanski lideri dođu u predsjedničko odmaralište Kemp Dejvid za finalizovanje sporazuma samo par dana prije 18. godišnjice napada terorističke organizacije Al-Kaida na SAD 11. septembra 2001.

Tramp je posljednjih nedjelja bio sve nezadovoljniji Boltonom, ali je njihovo neslaganje oko odluke da se talibanski lideri pozovu u Kemp Dejvid izgleda bila kap koja je prelila čašu, navodi CNN.

Američki predsjednik je, prema navodima izvora za CNN, bio nezadovoljan izvještajima da je bio pod Boltonovim pritiskom da odustane od dogovora s talibanskim ekstremistima, ukazuje američka televizija.

Pored toga, u Bijeloj kući je postojala zabrinutost što su Boltonovi saradnici predstavljali kao da se i potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) protivio sastanku s talibanima u Kemp Dejvidu, dok je sam Pens rekao da je podržao takav potez.

Trampovi saveznici inače su duže vrijeme tražili od njega da smijeni Boltona, ali se kampanja pojačala posljednjih nedjelja, rekli su izori za CNN. Od predsjednika je traženo da Boltona zamijeni nekim ko se više slaže s njim i ko je spreman da slijedi odluke. Tramp na kraju više nije vjerovao da Bolton može zastupati njegovu agendu, dodaje televizija.

Duboke razlike

Tramp je objavio da je otpustio svog trećeg po redu savjetnika za nacionalnu bezbjednost usred fundamentalnih neslaganja oko glavnih spoljnopolitičkih izazova kao što su Iran, Sjeverna Koreja i odskora Avganistan, piše Njujork tajms (The New York Times).

Boltonov odlazak dolazi u vrijeme dok Tramp traži diplomatsko otvaranje s nekim od američkih najtežih neprijatelja, ukazuje list i dodaje da se takvom pristupu protive pripadnici tvrde linije u administracije, poput Boltona. Tenzije između njih su se pogoršale posljednjih mjeseci pošto je predsjednik otkazao planirani vazdušni udar na Iran kao odmazdu za obaranje američkog drona, kao i sastanka s Kimom u Demilitarizovanoj zoni i ulaska na teritoriju Sjeverne Koreje.

Jaz između predsjednika i njegovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost posljedica je koliko različitih ličnosti toliko i različitih politika, ocjenjuje Njujork tajms, ukazujući da se predsjednik nikada nije pretjerano zagrijao za Boltona, dok Boltonovi kritičari u administraciji kažu da je nervirao predsjednika podrivajući političke odluke koje su već donesene.

U suštini, podjela odražava duboku filozofsku razliku koja karakteriše Trampov predsjednički mandat, ističe list. Mada Tramp ima ratoboran rječnik, on je duboko skeptičan prema vojnim avanutrama u inostranstvu i obećava pregovore za rješavanje sukoba. Bolton je, s druge stane, jedan od najglasnijih jastrebova u Vašingtonu i otvoreno se zalaže da se američkom silom brane nacionalni interesi.

Boltonove pristalice kažu da je on trebalo da bude kontrola za naivnu diplomatiju i da spriječi predsjednika bez iskustva u spoljnoj politici da neprijateljima da previše ustupaka, dok se, kako piše Njujork Tajms, Tramp dugo žalio da je Bolton previše rad da uvuče SAD u novi rat.

Tenzije s Pompeom

Boltonov odnos s Pompeom posljednjih mjeseci je bio sve više napet, ukazuje Vašington post (The Washington Post), dodajući da je ironično odlazak savjetnika za nacionalnu bezbjednost uslijedio poslije njegove pobjede nad državnim sekretarom oko Avganistana.

Bolton je u privatnim izjavama optuživao Pompea da provodi previše vremena na svojim političkim ambicijama, dok je Pompeo tvrdio da su Boltonov krut pristup i tvrda politika štetni, navodi američki list.

Ipak, kako ukazuje Vašington post, Boltonov odlazak je uslijedio pošto je Tramp otkazao mirovni dogovor o Avganistanu s talibanskim ekstremistima koji je postigao Pompeov Stejt department. Bolton je mjesecima bio protiv pregovora s talibanima, navodeći da im se ne može vjerovati i da Tramp može povući trupe iz Avganistana i bez sporazuma s islamističkim ekstremistima.

Boltonu se nisu sviđali Trampovi sastanci sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom i često je govorio protiv sastanaka s iranskim zvaničnicima, a takođe mu se nije svidjelo što se Tramp više puta zalagao da se Rusija vrati u Grupu sedam. Pozivajući se na neimenovane zvaničnike administracije, Vašington post piše da je Bolton nedavno rekao da ne želi da na televizijama brani pozicije administracije, posebno po pitanju Avganistana i Rusije.

Posljedice po spoljnu politiku SAD

Trampovo iznenadno otpuštanje Boltona možda odražava nedavne probleme u ličnim odnosima predsjednika i savjetnika, kao i Boltonovog rivalstva s državnim sekretarom, ali će svakako imati posljedice za američku spoljnu politiku u nizu žarišnih tačaka, ocjenjuje Gardijan (The Guardian).

Antipatija američkog predsjednika prema globalizmu i multilateralizmu će ostati, ali će doći do vraćanja ravnoteže prema Trampovom instinktivnom antiintervencionizmu, uparenom s njegovom sklonošću ka ličnoj diplomatiji. U najboljem slučaju, dodaje Gardijan, to može dovesti do veće koordinacije agencija za bezbjednost i dosljednijeg savjetovanja predsednika, koji često deljuje kao da je nedovoljno informisan.

Boltonova predviđanja da će zbog ekonomskih sankcija doći do pobune opozicije u Iranu nisu se ostvarila, pošto su se i reformisti i tvrda linija u Teheranu ujedinili pod pritiskom. Tramp, koji je sklon sastancima na visokom nivou, želi sastanak s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem. To će se, ocjenjuje Gardijan, dogoditi samo ako Boltonov odlazak bude pratila spremnost SAD da ukinu sankcije na iransku naftu. Pompeo je, poslije Boltonovog odlaska, ponovio Trampovu naznaku da bi se mogao sastati s Rohanijem na Generalnoj skupštini UN kasnije ovog mjeseca.

Tramp je uporno tražio vraćanje Rusije na svjetsku pozornicu uprkos otporu obje stranke u Vašingtonu, kao i samog Boltona koji važi za starog neprijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji na Rusiju gleda u okvirima Hladnog rata. Sad kad nema Boltona, Tramp ima bolje šanse da nastavi otvaranje s Moskvom pošto je i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) podržao razgovore o Ukrajini.

Po pitanju Sjeverne Koreje Tramp je dosljedno ignorisao Boltonove savjete i više puta se sastajao s Kimom. Ipak, Bolton je optuživan da je iza kulisa sabotirao napredak u pregovorima s Pjongjangom i da je radio protiv specijalnog izaslanika za Sjevernu Koreju Stivena Bigana (Stephena Biegun), dodaje Gardijan.

Reakcija tržišta

Cijene nafte naglo su pale pošto je Tramp objavio da je smijenio savjetnika za nacionalnu bezbjednost, navodi Blumberg (Bloomberg) i ukazuje da tržišta možda očekuju manje tvrdu politiku SAD prema Iranu i Venecueli.

Nafta tipa Brent pojeftinila je više od dva odsto pošto je Tramp objavio da je smijenio Boltona, ističe Blumberg i ukazuje da je od dolaska Boltona na funkciju savjetnika za nacionalnu bezbjednost u aprilu 2018. proizvodnja nafte u Iranu pala 40 odsto, a u Venecueli 48 odsto.

Tramp se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma mjesec dana poslije imenovanja Boltona. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost se ove godine žalio na izuzeća nekim kupcima iranske nafte, poslije čega je administracija odbila da produži te olakšice, ukazuje Blumberg.

Bolton se takođe smatra protivnikom izuzeća za američke kompanije koje uprkos sankcijama i dalje posluju s Venecuelom, kako bi s povećao pritisak na predsjednika te zemlje Nikolasa Madura (Nicolas), navodi Blumberg, dodajući da su za sada podijeljena mišljenja da li će po pitanju Venecuele doći do neke promjene u američkoj politici.

Send this to a friend