Planeta predsjednik najavio

Palestina prekida sve odnose sa Izraelom i Amerikom

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je tokom vanrednog sastanka Arapske lige o američkom mirovnom prijedlogu najavio prekid svih odnosa, uključujući i bezbjednosne, palestinskih vlasti sa Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama.

<<<Tramp otkrio plan: Palestinska država sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu<<<

“Informišemo vas da neće biti nikakvih odnosa s vama (Izraelcima), kao ni sa Sjedinjenim Državama, uključujući i bezbjednosno područje, u atmosferi američkog plana koji predstavlja kršenje sporazuma iz Osla, potpisanog s Izraelom 1993”, rekao je Abas u Kairu.

Abas, koji je rekao da je predao poruku izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, pozvao je Izrael da “preuzme odgovornost” u svojstvu okupatorske sile palestinskih teritorija.

“Palestinci imaju pravo da nastave legitimnu borbu mirnim sredstvima za okončanje okupacije”, dodao je.

Američki plan koji je predstavio američki predsjednik Donald Tramp, a koji predviđa aneksiju djelova Zapadne obale koje je okupirao Izrael, izazvao je odobravanje brojnih Izraelaca i ogorčenje Palestinaca.

Među brojnim slabim tačkama plana je izraelsko pripajanje naselja koja su izgrađena na Zapadnoj obali, okupiranoj od 1967. godine.

UN i veliki dio međunarodne zajednice smatraju nezakonitim izraelska naselja na palestinskim teritorijima i u njima vide veliku prepreku za mir.

Izraelsko naseljavanje okupirane Zapadne obale se nastavilo tokom izraelskih vlada od 1967, a ubrzalo se posljednjih godina pod uticajem Netanjahua i njegovog američkog saveznika – Trampa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Opis
Gost
Opis

Trampav.

Send this to a friend