Planeta

Pola miliona novorođenčadi umrlo zbog zagađenja vazduha tokom 2019.

Foto: Twitter

Najmanje 476.000 novorođenčadi je tokom 2019. godine umrlo zbog zagađenja vazduha, posebno u Indiji i podsaharskoj Africi, a u skoro tri četvrtine slučajeva zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuvanje, pokazala je najnovija studija o zagađenju vazduha.

Više od 116.000 novorođenčadi u Indiji je umrlo od zagađenja vazduha u prvom mjesecu života, a 236.000 u podsaharskoj Africi, navodi se u studiji prilikom čije su izrade korišćeni podaci dva američka instituta, Instituta za zdravstvene posljedice i Instituta za evaluaciju zdravlja.

Prema autorima studije, sve više je dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju vazduha tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prijevremeno.

“Iako se polako i stalno smanjuje zavisnost domaćinstava od goriva lošeg kvaliteta, zagađenje vazduha je i dalje ključni faktor smrti te djece”, ocijenio je predsjednik Instituta za zdravstvene posljedice Den Grinbaum i dodao da su posebno pogođena novorođenčad u južnim djelovima Azije i u subsaharskoj Africi.

Zagađenje vazduha je tokom 2019. prouzrokovalo smrt 6,7 miliona ljudi širom svijeta što je, kako se dodaje, četvrti vodeći uzrok smrtnosti.

Autori studije su ukazali da je pandemija kovid-19 prouzrokovala brojne smrtne slučajeve, kao i ekonomske i društvene probleme, ali da je uticala i na zagađenje.

“U mnogim zemljama je nebo ponovo plavo, a noći su zvjezdane, često prvi put u posljednjih više godina usljed pada aktivnosti. Ali ovi pomaci su kratkog vijeka”, upozorili su naučnici.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
oooo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Koja glupost. Djeca su umrla ili zbog virusa ili od gladi. SZO i mocnici i na ovaj nacin pokusavaju smanjit broj stanovnika na Zemlji i to vise i vrapci znaju samo sto to niko ne smije objelodanit. Greota

Send this to a friend