Planeta

Pompeo: Hongkong više nije autonoman u odnosu na Kinu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo obavijestio je Kongres da administracija predsjednika više ne smatra Hongkong kao oblast koja je autonomna od kopnene Kine.

Tom objavom američkim zakonodavcima priprema se teren da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997. godine.

Pompeo je rekao da se Hongkongu više ne garantuje da bude tretiran po američkim zakonima na isti način na koji su ti zakoni primijenjeni prije jula 1997. godine.

Njegova izjava nije praćenja povlačenjem bilo kakve konkretne privilegije ali je data u vrijeme kada se množe pozivi da SAD i druge zemlje reaguju protiv poteza Pekinga o uvođenju kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti u toj poluautonomnoj teritoriji.

“Katastrofalna odluka Pekinga je samo najnovija u nizu akcija koje u osnovi podrivaju autonomiju i slobode Hongkonga i obećanja same Kine narodu Hongkonga u skladu sa britansko-kineskom zajedničkom deklaracijom, međunarodnog ugovora zavedenom u UN”, rekao je Pompeo.

On je rekao da nijedna razumna osoba danas ne može da tvrdi da Hongkong ima visoki nivo autonomije od Kine, obzirom na činjenice na terenu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Analiza
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Analiza
Gost
Analiza

Hong Kong je dio Kine. Silom otet prije 173 godine i vraćen prije 23 godine. Engleska još nije prežalila taj gubitak. Svojim djelovanjem je postala uzrok i krize i ukidanja autonomije.

Send this to a friend