Planeta

Pompeo: Rusija guši slobodu govora

Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da ruske vlasti i dalje guše nezavisno informisanje i slobodu govora.

“Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda su vitalni izvor informacija za Ruse. Pozivamo ruske vlasti da preispitaju nova ograničenja za slobodne medije”, napisao je Pompeo na Tviteru.

Stejt department je ranije danas objavio izjavu Pompea da su SAD “duboko zabrinute” zbog nedavnog nacrta uredbe ruskih vlasti, na čijoj su meti, kako se navodi, mediji u Rusiji finansirani od Američke agencije za globalne medije (USAGM).

“Više od 70 godina Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda vitalni su izvor nezavisnih vijesti i informacija za gradjane Rusije. Ova uredba će uvesti nove teške zahtjeve koji će dodatno umanjiti sposobnost Glasa Amerike i RFE/RL da rade na teritoriji Rusije”, naveo je Pompeo.

On je izrazio zabrinutost zbog “obračuna s nezavisnim medijima u Rusiji” i pozvao Moskvu da poštuje međunarodne obaveze i standarde OEBS u vezi sa slobodom izražavanja.

“Pozivamo ruske vlasti da preispitaju ove poteze koje će dodatno naštetiti bilateralnim odnosima”, dodao je Pompeo.

Ruska regulatorna agencija za medije objavila je krajem jula nacrt odredbe, prema kojoj bi mediji koji su u Rusiji registrovani kao strani agenti trebalo da navode tu klasifikaciju uz objavljene sadržaje.

Nacrtom uredbe treba da bude dopunjen ruski zakon iz decembra 2017. godine kojim su mediji finansirani iz inostranstva proglašeni za strane agente, podsjeća Glas Amerike.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
Ad blockNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Rusi su stalno u nekom grču,da im neko ne otme ogromno bogastvo,jer su svjesni da ne gospodare sa time ni približno kako bi to zapad radio,i stalno prave neke probleme.Paranoja im se uvukla pod kožu,još od drugog rata,i donekle ih čovjek razumije,ali što je mnogo mnogo je?!

Ad block
Gost
Ad block

Sjećate li se nespretne izjave Medlin Olbrajt da nije pošteno da ogromni resursi Sibira pripadaju samo Rusiji?

Send this to a friend