Planeta

Potražnja za maskama u svijetu pretvorila tržište u Divlji zapad

Ilustracija

Globalna velika potražnja za zaštitnim maskama neophodnim u suzbijanju epidemije koronavirusa pretvorila je tržište u “Divlji zapad”. Sjedinjene Američke Države često su spremne da ponude više nego kupci koji su već potpisali ugovore, kažu zvaničnici od Evrope do Sjeverne i Južne Amerike, prenose svjetski mediji.

Visoki zvaničnici u Francuskoj i Njemačkoj tvrde da SAD plaćaju Kini, proizvođaču broj jedan u svijetu, daleko preko tržišne cijene za maske, a povremeno dobijaju ugovore višim ponudama čak i kad evropski kupci vjeruju da je dogovor postignut, a slične tvrdnje stižu i iz Brazila.

“Novac je nebitan. Oni plaćaju svaku cijenu zato što su očajni”, rekao je jedan visoki zvaničnik njemačke vladajuće Demohrišćanske unije za Rojters.

Izvor iz njemačke Vlade potvrdio je da Amerikanci trče noseći veliki novac.

Od izbijanja pandemije, vlade širom svijeta očajnički pokušavaju da povećaju zalihe maski za medicinare i opštu populaciju. Sada kada je broj oboljelih u svijetu prešao milion, a epidemija buknula u SAD, nadmetanje za dragocjene zalihe se još više intenziviralo.

“Porudžbina od 200.000 maski za Njemačku koju je uradila multinacionalna kompanija 3M sa sjedištem u SAD i proizvodnjom u Kini “konfiskovana” je u Bangkoku”, rekao je ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andreas Gajzel, okarakterisavši slučaj kao “čin savremenog piratstva”.

“Čak i u doba globalnih kriza ne treba koristiti metode Divljeg zapada”, rekao je on.

I premijer Bavarske Markus Zeder opisao je tržište medicinske opreme kao “Divlji zapad”.

Takođe, ministar zdravlja Brazila Luiz Enrike Mandeta rekao je ove nedjelje da je Peking odustao od brazilske porudžbine opreme kada su SAD poslale više od 20 kargo aviona u Kinu da kupe iste proizvode.

Na sličnu situaciju naišli su i lideri regiona u Francuskoj.

Žan Rotner iz regiona Grand Est kaže da pošiljke mijenjaju vlasnika u posljednjem minutu.

“Na aerodromskoj pisti, Amerikanci izvade svoj keš i plate tri do četiri puta više od onoga što smo mi ponudili”, rekao je Rotner za francuski RTL u srijedu.

I njegova koleginica iz regiona Pariz Valeri Pekres kaže da je njenu narudžbinu pokvarila jedna zemlja sa dubokim džepom, mada nije imenovala SAD.

“Našli smo robu prije nekoliko dana, ali nismo uspjeli da je kupimo jer su nas drugi nadmašili. Bili su spremni da plate tri puta više od tržišne cijene”, rekla je ona za radio Fransinfo.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova provjerava te navode.

15

avatar
1000
12
3
0
 
14
Volim priroduzokaimeNebojšaHaris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoka
Gost
zoka

zasucite rukave pa sasijte zene amerike..

Volim prirodu
Gost
Volim prirodu

A što žene? Ni ovo ne može da promijeni ukorijenjena uvjerenja muško/ženskih poslova i “dužnosti”. Svi su sada na zadatku, muško, žensko, staro, mlado, obrazovano, neobrazovano, bogato, siromašno. Svako po svojoj svijesti i savjesti.

ime
Gost
ime

Neolibralni kapitalizam i zakon trzista sto sad kukate i dramatizujete.

Nebojša
Gost
Nebojša

Zaboravio sam napisati da od NATO nema koristi jed oni postoje radi svojih interesa.

Nebojša
Gost
Nebojša

Najlakše bi Vam bilo da se obratite Srbiji.Oni dobijaju iz Kine a i Rusi poslali 11 avona pomoći i stručnjaka sve za 0$.BračaSrbi će Vam pomoći kao i nama u BiH.

Toi
Gost
Toi

Kako nas nato iskulira, vraticemo im ga jednog dana.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Moze da se nabavi koliko hocete, ali ne moze da ih uveze niko ko nema dozvolu za medicinsku opremu. Zato ih nemamo na trzistu

Vukasin G.
Gost
Vukasin G.

Do gradjana, sem ako sami nešto ne šasiji ili im neko sašije nijesu dolazile. Ni maske ni rukavice nema u apotekama…ni alkohola, ni hidrogena

eu kolonija
Gost
eu kolonija

srbija kao strateški partner kine je dobila od kine mašinu koja proizvodi 130 hiljada maski dnevno

Gajba
Gost
Gajba

Daj sliku

Haris
Gost
Haris

Je li dobila za US dolare ili dinare??

Prč
Gost
Prč

Pa kad smo nesposobni da ih sijemo u nasoj zemlji ili njihovim zemljama neka ga i nama i njima tako.sto bi bilo da se sto drugo trazi a ne mrcene maske.

Dragan
Gost
Dragan

Pa od 19t koliko su najavili stiglo nam je 17t , odlično smo prošli! Predpostavljam da su američki agenti bili zbunjeni jer nisu ni čuli za Crnu Goru, pa su pomislili da je Montenegro neka američka država ili grad. 🙂

Neno
Gost
Neno

Ahahahaha i mi smo za “stolom sa najmoćnijima” a ni mrvice nam ne dopadaju

Kajak
Gost
Kajak

Eto, a vi htjeli da kupite respiratore u Srbiji. Ali pokloniše vam ih, neće da se natežu sa budalama.

Send this to a friend