Planeta

Predsjednik kanadskog parlamenta podnio ostavku jer je pozvao čovjeka koji se borio za naciste

Entoni Rota

Predsjedavajući kanadskog parlamenta Entoni Rota (Anthony) podnio je ostavku na tu funkciju poslije sastanka sa partijskim liderima Donjeg doma, zato što je pozvao čovjeka koji se borio za nacističku vojnu jedinicu tokom Drugog svjetskog rata u parlament da prisustvuje govoru ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Neposredno pošto se predsjednik Zelenski u petak obratio parlamentu, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku kada je Rota skrenuo pažnju na njega. On je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u stvari Vafen-SS divizija Galicija, ili SS 14. Vafen divizija, dobrovoljna jedinica koja je bila pod komandom nacista.

Sve glavne opozicione stranke pozvale su Rotu da da ostavku, a liderka poslanika vlasti Karina Guld ranije je rekla da vjeruje da su poslanici izgubili poverenje u Rotu.

Karina Guld je rekla da je Rota pozvao Hunku, a da o tome nije obavijestio vladu ili delegaciju Ukrajine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
kum Žoržo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

od završetka II svjetskog rata je prošlo 78 godina, a od početka 84…. koliko godina im taj koji se borio na strani nacista?

Send this to a friend