Planeta

Prijetnje američkoj vojsci: Zbog ovoga ćete pretrpjeti najveće gubitke

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da otkaže mirovne pregovore sa predstavnicima talibanima u Kamp Dejvidu samo će dovesti do novih gubitaka američkih života, upozorili su danas talibani.

“Amerikanci će pretrpjeti više gubitaka nego bilo ko drugi zbog otkazivanja pregovora”, poručio je u saopštenju portparol talibana Zabihula Mudžahid, prenio je Rojters.

Talibani, kako navodi AP, vjeruju da će SAD da se vrate pregovorimo o “finalizaciji sporazuma” i spremni su da sa avganistanskim predstavnicima razgovaraju o političkoj budućnosti Avganistana.

Do sada su talibani odbijali da pregovaraju sa avganistanskom vladom, nazivajući je marionetom SAD.

Talibani navode da su poziv za Kamp Dejvid dobili krajem avgusta, a Tramp je ranije u više tvitova naveo da planira odvojeno da se sastane sa talibanima i avganistanskim predsjednikom.

Tramp je prethodno saopštio da je otkazao današnji tajni sastanak koji je trebalo da održi sa talibanima i avganistanskim zvaničnicima u Kemp Dejvidu.

On je na Tviteru napisao da je sastanak otkazan zbog napada talibana u Kabulu u kojem je u četvrtak poginulo 11 osoba, uključujući jednog američkog vojnika, javio je AP.

Tramp je naveo da je “otkazao mirovne pregovore” i upitao se ko bi “ubio toliko ljudi da bi naizgled ojačao svoju poziciju” u pregovorima.

On je dodao da ako talibani ne mogu da poštuju primirje tokom pregovora, onda “oni vjerovatno nemaju moć” da ispregovaraju mirovni sporazum.

Napad se dogodio u trenutku kada su se SAD i talibani nadali da su blizu postizanja mirovnog sporazuma.

Iz kabineta avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija je saopšteno da je stvarni mir moguć samo kada talibani zaustave svoje nasilje i održe direktne pregovore sa vladom.

“Pravi mir doćiće kada talibani pristanu na primirje”, naveli su iz Ganijevog kabineta, reagujući na otkazivanje sastanka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Analiza
Gost
Analiza

Trump hoće da ode, a oni ga zadržavaju. Bez nade u pobjedu, a onako bi je dobili na tacni. Slične kardinalne greške su pravili i ID, pa su nestali sa scene. Ekstremizam ima neku svoju logiku.

Sefket
Gost
Sefket

Vole da ratuju.Zivot bez odgovornosti.

Send this to a friend