Planeta

Proces vakcinacije u Americi mnogo sporiji nego što je planirano

Ilustracija

Više od tri četvrtine vakcina isporučenih Sjedinjenim Američkim Država nije iskorišćeno, što ukazuje na probleme u američkom programu za vakcinaciju i odražava inače haotičan odgovor na pandemiju kovida 19 pod rukovodstvom odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Kako piše Guardian, od oko 17,5 miliona doza Fajzer/BionTek i Moderna vakcine, koliko je dostavljeno zemlji, iskorišćeno je samo 4,2 miliona doza, pri čemu je većina vakcinisanih primila samo prvu od dvije doze.

S druge strane, Rojters je izvijestio, pozivajući se na američke medicinske zvaničnike, da nije iskorišćeno više od dvije trećine od ukupno 15 miliona isporučenih vakcina u zemlji.

SAD su daleko i od planiranog cilja za kraj 2020. kada su se nadale da će biti vakcinisano dvadeset miliona ljudi.

Prema pojedinim izvještajima, ukazuje Gardijan, proces vakcinacije se ne odvija po planu zbog loše organizacije, manjka profesionalnog zdravstvenog osoblja koje bi davalo vakcine i, kako se navodi, u jednom slučaju zbog sabotaže.

Ispostavlja se da je najveći problem to što su federalni zvaničnici prepustili logistiku kada je riječ o isporuci lokalnim medicinskim zvaničnicima i bolnicama dok su se oni borili da izađu na kraj s posljedicama pandemije u kojoj je do sada umrlo više od 350.000 Amerikanaca dok je potvrđeno više od dvadeset miliona slučajeva zaraženih.

Prosječna stopa smrtnosti na dnevnom nivou u posljednjih nedjelju dana prevazilazi 2.600.

Međutim, dr Entoni Fauči, glavni stručnjak za zarazne bolesti u SAD, rekao je u nedjelju da je vidio „tračak nade“ nakon što je u prethodna 72 sata dato 1,5 miliona doza vakcine, što je značajno poboljšanje.

On je, takođe, izrazio nadu da će se tempo ubrzati.

Prema pisanu Rojtersa, medicinski zvaničnici se suočavaju i sa široko rasprostranjenim nepovjerenjem u bezbjednost vakcina, čak i među pojedinim medicinskim radnicima, djelimično zahvaljujući tome što su proizvedene rekordno brzo i što su za njihovu upotrebu izdate dozvole jedanaest mjeseci nakon pojave virusa u SAD.

Fauči je, međutim, rekao da se ne može sva krivica svaliti na nevoljnost pojedinih građana da se vakcinišu, već da je problem i u logistici.

„Nismo tamo gdje želimo da budemo. U to nema sumnje. Ne mislim da za sve možemo da krivimo oklijevanje u vakcinaciji“, rekao je.

Pojedini zvaničnici su rekli da očekuju da se proces vakcinacije ovog mjeseca značajno ubrza.

„Moramo da radimo bolje i nastavićemo da radimo bolje“, rekao je šef zdravstvene službe SAD Džerom Adams u intervjuu za Si-Bi-Es njuz.

On je dodao da očekuje značajna poboljšanja u naredne dvije nedjelje.

Guverneri Njujorka i Floride su saopštili da će kažnjavati bolnice koje ne budu bile brze u procesu vakcinacije.

Bolnice u Njujorku moraju da daju vakcine u roku od nedjelju dana od kada su ih dobile ili će u suprotnom morati da plaćaju novčane kazne i ubuduće će im biti smanjene isporuke, rekao je guverner Endrju Kuomo nekoliko sati prije nego što je saopštio da je u državi Njujork registrovan prvi slučaj zaraženog novim zaraznijim sojem virusa korona koji je prethodno primijećen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Ne želim da vakcine stoje u frižideru ili zamrzivaču, već ih želim ubrizgane u nečijoj ruci. Ako ne obavljate ovu funkciju, postavlja se pitanje efikasnosti bolnice“, rekao je Kuomo.

Gledano u cjelini, njujorške bolnice su do sada potrošile manje od polovine doza koje su im isporučene, ali njihov učinak varira od jedne do druge, rekao je on.

Ron Desantis, guverner Floride, gdje stariji građani imaju prednost kada je riječ o vakcinaciji u odnosu na mnoge radnike, najavio je politiku prema kojoj će vlasti ove države isporučivati dodatne doze bolnicama koje ih budu trošile najbrže.

„Dodijeljene zalihe vakcina u bolnicama koje ne rade dobro svoj posao kada je riječ o vakcinaciji će biti transportovane u one bolnice koje ovaj posao obavljaju dobro“, rekao je Desantis na brifingu, prenio je Rojters.

„Ne želimo da vakcine ne budu iskorišćene u pojedinim bolničkim sistemima“, dodao je. On, međutim, nije spominjao da će bolnice biti novčano kažnjavane.

Florida koja je prema CDC-u potrošila manje od četvrtine od 1,14 miliona isporučenih doza vakcine će takođe rasporediti još hiljadu medicinskih sestara koje će davati vakcine dok će državni centri za vakcinaciju biti otvoreni sedam dana u nedjelji, rekao je Desantis.

Njujorški paradoks

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je saopštio da je u cijelom Njujorku od 896.000 doza, koliko je od sredine decembra isporučeno državi, iskorišćena samo jedna petina.

Strah zbog novog soja virusa

Kuomovo saopštenje da je u državi Njujork potvrđen novi soj virusa korona poznat kao B.1.1.7 kod muškarca u šezdesetim godinama u gradu sjeverno od Olbanija dalo je nov zamajac naporima da se ubrza proces vakcinacije. U SAD je od prošle nedjelje zabilježeno još najmanje tri slučaja zaraženih novom varijantom virusa, i to u Floridi, Kaliforniji i Koloradu. Niko od četvoro pacijenata nije u skorije vrijeme putovao, što znači da se virus, koji je, kako se navodi, zarazniji, ali ne i smrtonosniji, najvjerovatnije prenosio sa osobe na osobu u okviru zajednica u kojima se pojavio.

Send this to a friend