Planeta

Proizvodnja u doba korone: Dezinfekciona sredstva umjesto viskija i votke

Dok se širom svijeta gasi proizvodnja usled širenja korona virusa, pojedine kompanije su odlučile da svoje resurse iskoriste za borbu protiv pandemije – od proizvođača žestokih pića koji su počeli da prave sredstva za dezinfekciju do giganata autoindustrije koji prilagođavaju proizvodnju pravljenju respiratora i druge medicinske opreme, pišu svjetski mediji.

Dezinfekciona sredstva umjesto viskija i votke

Destilerije širom SAD i drugim zemljama koristi svoje lance snabdjevanja alkoholom za proizvodnju sredstava za dezinfekciju ruku koje je sve teže naći, piše Wall Street Journal, ukazujući da je potražnja za sredstvima za dezinfekciju ruku prije više nedjelje nadmašila ponudu, dok je najveći proizvođač u SAD fokusiran na snabdijevanje bolnica i drugih ustanova.

Proizvođači alkoholnih pića sada se, kako ističe list, okreću proizvodnji dezinfikacionih sredstava koristeći velike zalihe alkohola ili privremeno obustavljajući proizvodnju svojih pića.

Američka Kancelarija za oporezivanje i trgovinu alkoholom i duvanom je izuzela proizvođače alkoholnih pića iz obaveze da dobiju ovlašćenje koje je obično potrebno za proizvodnju sredstava za dezinfekciju ruku, dok je Uprava za hranu i ljekove koje reguliše proizvodnju sredstava za sanitizaciju saopštila prošle nedelje da neće preduzimati mjere prtiv kompanija koje proizvode sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Pored proizvođača viskija, votke i drugih žestog pića, proizvodnji sredstava za dezinfekciju ruku su se, ukazuje Volstrit džurnal, neočekivano pridružile i neke druge kompanije poput LaRose koja proizvodi igračke, ali i bojice i ljekove koje koriste deca.

Proizvođači pića kažu da imaju opremu, znanje i ljude za proizvodnju dezinfekcionih sredstava i pojedine destilerije su počele da ta sredstva daje lokalnim neprofitnim organizacijama i članovima zajednice kao donaciju, dodaje Volstrit džurnal, ukazujući da su neke kompanije suočene s ograničenjima odlučile da svoje proizvode poklanjaju umjesto da ih prodaju.

Dok gube prodaju usljed zatvaranje restorana i barova, mnoge destilerije daju svoja sredstva za dezinfekciju ruku besplatno, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Mnogi vlasnici destilerija su rekli s ponosom rade na popunjavanju potreba u vreme krize i da ne vide sredstava za dezinfekciju ruku kao potencijalni izvor prihoda.

“Ovo nije ekonomski spas za destilerije”, rekao je za njujorški list Bred Plamoer, urednik časopisa Distiler magazin.

Plamer je rekao da su prva ispitivanja sugerisala da tri četvrtine od oko 2.000 američkih kraft destilerija razmatra pravljenje sredstva za dezinfekciju ruku kako bi se pomoglo zdravstvenim radnicima, policiji i široj javnosti.

Destilerije koje su se odlučile na takav korak slijede recept koji je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija, ali, kako navodi Njujork tajms, prema riječima ljudi iz industrije pića, destilerije imaju probleme da nađu plastične bočice za svoje nove proizvoda.

Pomoć autoindustrije

Proizvođači automobila odazvali su se na pozive vlada da pomognu u proizvodnji ventilatora za bolesnike s respiratornim problemima i maske za lice kako bi pomogli u borbi protiv korona virusa, dok obustavljaju redovno proizvodnju kako bi se sprečilo širenje pandemije, ukazuje BBC.

General Motors, Ford i Tesla u SAD su ponudili svoje resurse za proizvodnju ventilatora, zajedno s japanskim Nisanom  i timovima Formule jedan u Velikoj Britaniji.

Italijanski Fiat je u ponedjeljak jednu svoju fabriku automobila u Kini prilagodio za proizvodnju milion maski mjesečno. Ford je već počeo da pravi providne vizire koji se koriste kao dopunska zaštitna opreme za bolničko osoblje, navodi BBC, dodajući da se očekuje da će ove nedjelje proizvesti 75.000 takvih vizira.

Prošle nedelje timovi Formule jedan u Velikoj Britaniji su saopštili da se nadaju da će naći način da povećaju ponudu medicinske opreme, ukazuje BBC. Oni navode da u saradnji s vladom i zdravstvenim vlastima imaju stručnjake za dizajn, tehnologiju i proizvodne kapacitete da pomognu.

Indijski milijarder Anand Mahindra čija kompanije je najveći proizvođač traktora na svijetu i najveći proizvođač električnih vozila u Indiji saopštio je da će Mahindra grupa ispitati kako svoje fabrike može iskoristiti za pravljenje ventilatora.

Američka Uprava za hranu i lekove najavila je da će smanjiti prepreke za dobijanje dozvole za proizvodnju medicinskih uređaja kako bi se ubrzala proizvodnja ventilatora, navodi BBC, ali i prenosi upozorenje pojedinih stručnjaka da će proizvođačima automobila možda biti teško da pređu na pravljenje medicinskih aparata, pošto su materijali i komponente za ventilatore “veoma specifični” i zahtevaju “specijalizovano znanje”.

Projekat Apolo

Proizvođač automobila Ford u utorak se pridružio planu velikih američkih proizvođača za proizvodnju hiljada ventilatora i respiratore potrebnih u borbi protiv korona virusa u okviru partnerstva s kodnim imenom “Projekat Apolo”, navodi Rojters.

Udruživanjem snaga s odeljenjem za zdravstvenu zaštitu General Electric i kompanijom 3M, Ford se, ukazuje Rojters, odazvao pozivu predsjednika SAD Donalda Trampa američkim proizvođačima automobila da prave opremu neophodnu za borbu s pandemijom.

Nagli porast broja obolelih od korona virusa napregao je zdravstvene sisteme širom svijeta i doveo do manjka respiratora koji su potrebni za liječenje pacijenata s problemima kod disanja i upalom pluća u teškim slučajevima, ističe Rojters.

Ford je saopštio da je partnerstvo dobilo naziv “Projekat Apolo” po lansiranju Apola 13 1970. godine kada je sletanje na Mesec prekinuto zbog probleme s rezervoarom za kiseonik, što je primoralo astronaute da improvizuju kako bi se vratili na Zemlju.

Ta kompanije takođe razmatra saradnju s britanskom vladom za proizvodnju dodatnih respirator. Direktor Forda Džim Haket rekao je da vjeruje da automobilska industrija može napraviti “stotine hiljada” medicinskih ventilatora do sredine maja.

Send this to a friend