Planeta

Protesti širom SAD: Smrt Afroamerikanca izazvala nasilje, pozvana Nacionalna garda

Nasilni protesti zbog smrti crnca Džordža Flojda tokom policijskog hapšenja potresaju američki grad Mineapolis već dva dana.

Gnijevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja.

Gradonačelnik Džejkob Frej je zatražio od guvernera države Minesote da pošalje vojne trupe – Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli juče i traju i danas, najrazorniji su od smrti Flojda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac koljenima pritiska vrat gotovo osam minuta.

Na snimku se čuje kako Flojd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomjera.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Tviteru “Molim te Mineapolise, ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije”.

Protesti su se proširili i na druge američke gradove. U Kaliforniji su stotine ljudi u protestu zbog Flojdove smrti blokiralie autoput, u Los Anđelsu su razbijali prozore policijskih vozila. Policija u Memfisu je blokirala glavni put kada se rasno mješovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Mineapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih tokom protesta, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Niko nije povrijeđen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i preduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su u sredu popodne počeli da se okupljaju blizu policijske stanice u južnom dijelu grada gdje je 46-ogodišnji Flojd umro u ponedjeljak pošto ga je policija uhapsila ispred jedne radnje posle dojave da je platio falsifikovanom novčanicom.

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Mineapolisu saopštil su da sprovode veliku krivičnu istragu Flojdove smrti i da im je taj slučaj prioritet.

Predsjednik Donald Tramp na Tviteru je napisao da je zatražio da se istraga ubrza. FBI je već ranije objavio da će istražiti da li su Flojdova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Flojdu i još troje su u utorak otpušteni, a gradonačelnik je juče zatražio krivični postupak protiv njih.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
Mother RussiaRossonero7Narcis ZgubidanProsto jeIvan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mother Russia
Gost
Mother Russia

Daleko mi kuca od ovih

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tramp za ameriku,vučić za srbiju,ne zna se ko je gori?

Prosto je
Gost
Prosto je

Kako ih uče na akademiji, tako i rade. Kad ih budu učili da prema crncima budu kao i prema bjelcima, policajci će tako i raditi.

Ivan
Gost
Ivan

Kad pišete o nečemu digađaje morate nazvati pravim imenom. Nije ovaj čovjek umro, on je ubijen. Tako da nije smrt izazvala proteste, nego ubistvo

Rozaj
Gost
Rozaj

Pohapsi bagru policisku, covjeka ubili na pravdi Boga

Rossonero7
Gost
Rossonero7

A koliko ih ubijaju po Palestini na pravdi Boga?

Send this to a friend