Planeta

Prva crnkinja i gej gradonačelnica na čelu Čikaga

Foto: Twitter

Lori Lajtfut, bivša savezna tužiteljka Sjedinjenih Država, ušla je u istoriju kao prva Afroamerikanka na čelu Čikaga, grada poznatog po velikoj srpskoj dijaspori. Lajtfut je pritom i gej – pobjedu na izborima u srijedu uveče proslavila je sa suprugom i ćerkom, piše BBC.

Nikada ranije bila na nekoj političkoj funkciji, a pobijedila je 13 protivkandidata i to prilično ubjedljivo – u posljednjem krugu izbora osvojila je više od 74 odsto glasova.

„Tamo negdje je mnogo djevojčica i dječaka koji nas sad gledaju i vide početak nečega što je… Pa, malo drugačije”, izjavila je 56-godišnja Lajtfut nakon pobjede. „Svako dijete treba da zna – svako od vas, jednog dana, može da bude gradonačelnik Čikaga”, dodala je na Tviteru.

Lajtfut je tokom izborne trke bila autsajderka.

Kampanju je zasnovala na borbi protiv političke korupcije i obećanju da će pružiti pomoć porodicama sa niskim primanjima, a dio njenog programa bili su i borba protiv kriminala, kao i pitanje zaštite građana.

Čikago je posljednjih godina postao poznat po visokoj stopi kriminala, bandama i oružanim obračunima sa dosta žrtava.

Nova gradonačelnica je prethodno rukovodila radnom grupom za odgovornost policajaca. Formirana je nakon što je 2014. godine policajac ubio 17-godišnjeg Lakuana Mekdonalda, što je kasnije navodno prikriveno.

Takođe, vodila je i Policijski odbor Čikaga, civilno nadzorno tijelo koje je kažnjavalo policajce.

Na izborima je pobijedila još jednu Afroamerikanku – Toni Prekvinkl.

Lajtfut je pobjedom na izborima u Čikagu postala posljednja u nizu Afroamerikanki koje su nedavno slavile na izborima.

Afroamerikanke se sada nalaze na čelu nekoliko velikih američkih gradova, među kojima su Atlanta, Nju Orleans i San Francisko.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Planeta
Gost
Planeta

Bravo ženo!

Titograđanin
Gost
Titograđanin

preslatka…

Send this to a friend