Planeta

Putin: Spremni smo da radimo sa bilo kojim američkim predsjednikom

Foto: Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je Rusija spremna da radi s bilo kojim američkim predsjednikom bez obzira na to ko pobijedi na izborima sljedeće sedmice.

“Analiziramo sva dešavanja (oko predstojećih američkih predsjedničkih izbora 3. novembra). Prihvatićemo svaku odluku američkog naroda i sarađivaćemo sa bilo kojom administracijom. Nadam se da će odluka biti dobro izvagana”, rekao je Putin na plenarnom zasijedanju VTB foruma kapitala “Rusija poziva”, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ruski predsjednik odbio je detaljnije da govori o američkim izborima navodeći da bi svaka izjava iz Rusije mogla da bude protumačena kao miješanje u izborni proces u SAD.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine s ciljem da pomogne Trampu, uključujući i hakovanje kampanje njegove suparnice Hilari Klinton.

Moskva je odbacila te optužbe.

U septembru su se pojavila nova upozorenja zbog ruskih hakera usmjerenih na izbore 2020. godine, uključujući optužnicu protiv Rusa koji je krao identitete Amerikanaca kao dio miješanja u izbore i izricanje sankcija ruskom političaru zbog širenja dezinformacija.

Rusija je ponovo negirala da pokušava da se miješa u sadašnju kampanju.

Send this to a friend