Planeta Zarif čest posjetilac sastanaka u Americi

SAD dale vizu iranskom ministru, on osuo paljubu u Njujorku

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif će sjutra učestvovati na sastanku UN o održivom razvoju, a to mu je omogućeno nakon što je dobio vizu uprkos ograničenjima koje su mu SAD uvele i zbog kojih su se našle na meti kritika svjetske organizacije.

Vašington, koji je nedavno prijetio da će Zarifu uvesti sankcije, ipak mu je dao vizu za ulazak u SAD ali uz ograničenu mogućnost kretanja.

Portparol sekretarijata UN Farhan Hak je naveo da je to tijelo “upoznato s restriktivnim mjerama koje je za stalnu misiju Irana nedavno uvela zemlja domaćin (SAD)” i da je “u bliskim kontaktima s predstavništvima SAD i Irana po tom pitanju” i da je “izrazilo zabrinutost zemlji domaćinu”.

Iranska misija pri UN je saopštila da je Zarif u Njujork došao tokom vikenda i da je juče dao brojne intervjue američkim medijima. U intervjuu televiziji NBC optužio je SAD da se “igraju vatrom” i ponovo iznio uvjeravanja da njegova zemlja ne želi nuklearno oružje.

“Nismo na ivici razvoja nuklearnog oružja. Da smo željeli da razvijemo nuklearno oružje to bismo odavno mogli da učinimo”, rekao je on.

Tokom boravka u Njujorku, Zarif može da boravi u zgradi UN i u njenoj bliskoj okolini, što uključuje i nekoliko ulica udaljenu zgradu iranskog predstavništva u UN.

Kao zemlja domaćin UN, SAD u principu imaju obavezu da po hitnom postupku izdaju vize državama koje ih traže da bi njihovi zvaničnici prisustvovali sastancima UN.

Zarif je čest posjetilac Njujorka, gdje učestvuje na okruglim stolovima i razgovara s američkim medijima, i sjutra bi trebalo da učestvuje na sastanku posvećenom ciljevima održivog razvoja za 2030. godinu u roganizaciji Ekonomsko-socijalnog savjeta UN.

Činjenica da njemu nisu uvedene sankcije, iako se o toj mogućnosti nedavno govorilo, smatra se znakom želje američke vlade da sačuva neki kanal komunikacije s Teheranom.

Šef iranske diplomatije je nedavno rekao za Njujork tajms da eventualne sankcije na njega ne bi uticale jer ne posjeduje imovinu u SAD.

SAD i Iran nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Send this to a friend