Planeta

SAD prizemljile cijelu flotu aviona F-35, sumnjaju da postoji problem sa gorivom

F-35

Pentagon je saopštio da će prizemljiti kompletnu flotu borbenih aviona F-35, nakon što su inspektori koji su istraživali pad jednog od aviona F-35B posumnjali da postoji problem u vezi sa gorivom kod svih letjelica tog tipa.

Službe SAD i međunarodni partneri su privremeno suspendovali sve operacije u kojima se koriste avioni F-35, saopštio je Pentagon.

“Ako su cijevi za gorivo ubačene, taj dio će biti zamijenjen. Ako su dobre cijevi postavljene, ta letjelica će biti vraćena u aktivan status. Očekuje se da će provjere biti završene u narednih 24 do 48 časova”, navodi se u saopštenju.

Srušeni avion, foto: Twitter

Samo dan nakon što je objavljena vijest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu, jedna letjelica F-35B se srušila u Južnoj Karolini.

Program aviona F-35 je najveći i najskuplji program naoružanja te vrste na svijetu. Projektovano je da bi američka kompanija “Lokid Martin” mogla da proda više od 3.000 ovih letjelica.

“Lokid Martin” pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno polijetanje, oznaka B je za skraćeno polijetanje i vertikalno slijetanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.

3 Komentara na "SAD prizemljile cijelu flotu aviona F-35, sumnjaju da postoji problem sa gorivom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend