Planeta

Zbog Palestine: SAD se povlače iz UNESCO

SAD su donijele odluku da se povuku iz UNESCO, a i zraelski premijer Benjamin Netanjahu je najavio da će Izrael povući sličan potez.

Zvaničnici UNESCO izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, o odluci SAD obaviještena je generalna direktorka UNESCO Irina Bokova.

“Odluka nije lako donesena i izražava zabrinutost SAD za stanje u ovoj organizaciji, potrebu za reformom i konstantan antiizraelski odnos te organizacije“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi AP, odluka je donesena zbog tenzija oko Palestine, tačnije zbog rezolucije koju je donio UNESCO, a koju Vašington vidi kao antiizraelsku.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP navodi da se administracija predsjednika SAD Donalda Tramp već mjesecima pripremala za mogućnost napuštanja UNESCO-a, što je Vašington danas zvanično i saopštio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD.

Agencija tvrdi da se očekivalo da ova odluka bude objavljena do kraja ove godine, kao i da je nekolicini diplomata koji su imenovani na funkcije u misiji SAD pri UNESCO-u ljetos rečeno da je sve na čekanju i savjetovano im da potraže druge poslove.

Amerika će iz svjetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine istupiti 31. decembra, a ostaviće svoju misiju u svojstvu stalnog posmatrača.

Bokova je izjavila da je ovakva odluka poraz za multikulturalizam.

I Izrael sprema teren

Takođe, Netanjahu je izraelskom ministarstvu spoljnih poslova naložio da “pripremi teren za povlačenje izraelskih diplomata” iz te organizacije.

“Ovo je hrabra i moralna odluka, jer je Unesko postao teatar apsurda. Umjesto čuvanja istorije, Unesko je prekraja”, rekao je Netanjahu.

Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama Hakoen smatra da bi i Izrael trebalo da se povuče iz Uneska uz ocijenu da ta organizacija UN djeluje protiv Izraela.

“U posljednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa određenih zemlja”, rekao je ambasador.

Tagovi

Send this to a friend