Planeta

SAD: Za vize i podaci s društvenih mreža

State Department predložio je primjenu strožijih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu, koje će uključivati i provjeru aktivnosti tražilaca vize na društvenim mrežama, javlja Reuters.

Ovakva odluka u skladu je s planom predsjednika Donalda Trumpa, koji je tražio dodatna ograničenja i provjere osoba koje ulaze u Sjedinjene Američke Države.

Novi kriterijumi koje će razmatrati konzularna odjeljenja smabasada SAD-a sadržavaće i pitanja o profilima na društvenim mrežama, i to za osobe za koje se odredi da moraju zadovoljiti dodatne kriterijume. Procjenjuje se da će novi propisi pogoditi blizu 65.000 osoba širom svijeta koje traže američku vizu tokom godine.

Brojevi starih pasoša

Odluka se ne odnosi na neku zemlju pojedinačno nego na sve osobe za koje se procijeni da bi “zbog veza s terorizmom ili drugim pitanjima nacionalne sigurnosti” morale proći dodatne provjere.

Osim toga, takvi tražioci viza će morati da dostave brojeve svih ranijih pasoša, informacije o korištenju društvenih mreža u posljednjih pet godina, e-mail adrese, brojeve telefona i biografske informacije u posljednjih 15 godina.

Konzularni službenici neće, kako je navedeno, tražiti lozinke za pristup društvenim mrežama.

Ako ovi propisi budu usvojeni, biće korak ka primjeni strožijeg režima po nalogu predsjednika Trampa, a zbog jačanja sistema sigurnosti i američkih granica.

Send this to a friend