Planeta

SAD za vizu traži i detalje sa društvenih mreža

stejt-department.jpg

Američki Stejt department od sada traži od skoro svakog podnosioca zahtjeva za američku vizu da podnese i svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije imejl adrese i telefonske brojeve.

To predstavlja ogromno proširenje pojačanog “skrininga” potencijalnih imigranata i posjetilaca u SAD-a.

U potezu koji je tek stupio na snagu poslije odobrenja revidiranih formulara za zahtjeve za vize Stejt department je saopštio da je dopunio svoje formulare za imigracione i neimigracione vize u kojima se sada od skoro svih podnosioca zahtjva traže dodatne informacije, uključujući identifikacione podatke o društvenim mrežama.

Promjena, predložena u martu 2018. godine će, kako se očekuje pogoditi oko 15 miliona stranaca koji traže vize za ulazak u SAD svake godine.

“Nacionalna bezbjednost je naš glavni prioritet kada mjerimo aplikacije za vize, i svaki budući putnik i imigrant u SAD podvrgnut je detaljnoj bezbjednosnoj provjeri”, naveo je Stejt department dodajući da oni stalno rade na tome da poprave proces provjere da bi se zaštitili američki državljani, uz istovremenu podršku putovanja u SAD.

Do sada su se društvene mreže, imejl adrese i istorije telefonskih brojeva tražile od podnosioca zahtjeva koji su identifkovani za posebnu provjeru, kao što su ljudi koji su putovali u oblasti svijeta “pod kontrolom terorističkih organizacija”. Procijenjeno je da je oko 65.000 podnosilaca zahtjeva za vize potpadalo pod tu kategoriju.

Nova pravila odnose se takoreći na sve podnosioce zahtjeva za imigrantske i neimigrantske vize.

Kada je prvi put objavio da planira da uvede ovu izmjenu Stejt department je naveo da će time biti pogođeno 710.000 podnosilaca zahtjeva za imigrantske vize i 14 miliona za neimigrantske vize, uključujući one koji žele da dođu u SAD radi zaposlenja ili obrazovanja.

U novim formularima navodi se spisak platformi društvenih mreža i podnosilac zahtjeva treba da pruži naziv svog naloga posljednjih pet godina.

Takođe se pruža opcija da se da informacija o platformama koje nijesu navedene na formularu.

Takođe mora da se podnese istorija posljednjih pet godina koji telefonski brojevi su korišćeni, imejl adrese, status o međunarodnim putovanjima i deportaciji kao i to da li su neki članovi porodice bili uključeni u terorističke aktivnosti.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Micko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

Najbolje da se zakljucate i uzivaje u ,,vasoj lijepoj,, genetski modernizovanoj dezeli.

Send this to a friend