Planeta

Si Đinping bi mogao da postane Mao Ce Tung 21. vijeka

Si Đinping, najmoćniji kineski čelnik u nekoliko decenija, mogao bi neograničeno da ostane na vlasti, nakon što je Komunistička partija pozvala na uklanjanje ograničenja broja predsjedničkih mandata.

Si, čelnik Partije kojeg mnogi vide kao najmoćnijeg vladara od Mao Ce Tunga, predsjednik je od 2013. godine, a po trenutnom sistemu trebalo bi da se povuče 2023. godine.

Međutim, Centralni komitet je predložio brisanje člana ustava u kojem piše da predsjednik ne smije da vlada “duže od dva uzastopna mandata” od pet godina, prenosi državna novinska agencija Sinhua.

Vili Lam, politolog s Kineskog univerziteta u Hong Kongu kaže da će kineski lider ostati vladar cijelog života.

“Postaće Mao Ce Tung 21. vijeka. Ako mu zdravlje dopusti, on želi da vlada 20 godina, što znači do 2032. godine kao glavni sekretar stranke i do 2023. godine kao predsjednik države”, rekao je Lam o 64-godišnjem čelniku.

Predložena promjena, koja bi se odnosila i na potpredsjednika, biće predata poslanicima na godišnjem zasijedanju Svekineskog narodnog kongresa koji će početi 5. marta. Velika je rijetkost da ta institucija odbacuje prijedloge nadređenih, pa se očekuje da će Siju tokom dvonedjeljnog skupa biti dat drugi mandat.

Sii polako napušta ostavštinu kolektivnog modela vladanja koji je pokrenuo Deng Sijaoping, arhitekta ekonomskih reformi iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Sijevi prethodnici Đijang Cemin i Hu Đintao služili su dva mandata od dve godine, ali on je naznačio da je ambiciozniji od toga.

Ime u ustavu

Na 19. petogodišnjem kongresu Komunističke partije prošlog oktobra Si je predstavio novi sedmočlani Stalni odbor Politbiroa u kojem svoje mjesto nijesu našli njegovi potencijalni naslednici jer nije imenovao nijednog od šestorice dosadašnjih najbližih saradnika.

Novi Stalni odbor tako se sastoji isključivo od 60-godišnjaka.

Na Kongresu mu je dat i drugi mandat glavnog sekretara Partije, a to mesto nema formalno određeno ograničenje vladavine, te je u povelju stranke uključena njegova politička filozofija “socijalizma s kineskim karakteristikama za novo doba”, a ta čast je dosad pripala samo jednom čelniku tokom života, Mao Ce Tungu.

Mao Ce Tung

Centralni komitet je predložio da se Sijeva politička misao uvrsti i u ustav države, čime bi se takođe pridružio Maou.

Otkad je preuzeo stranku krajem 2012. godine Si je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije u kojoj je kažnjeno više od milion ljudi. Neki tu kampanju vide kao sredstvo eliminacije unutrašnje opozicije.

Nakongresu je odlučeno da će se pokrenuti i nova agencija za borbu protiv korupcije, takozvana Nacionalna nadzorna komisija, koja će koordinirati istrage na svim nivoima vlasti i proširiti svoj doseg i na one koji nisu članovi stranke.

Centralni komitet je predložio i da Komisija uđe u ustav kao novi državni organ.

Send this to a friend