Planeta

Sjeverna Koreja Abea nazvala idiotom i lažljivcem

Sjeverna Koreja nazvala je danas premijera Japana Šinza Abea “idiotom” i “lažljivcem” i upozorila da nikada neće kročiti u Pjongjang zbog njegovih kritika na račun njenih nedavnih raketnih proba.

Sjeverna Koreja je prošle nedjelje sprovela probu raketnog bacača, ali je Japan ocijenio da su vjerovatno u pitanju balističke rakete, čime se krše sankcije UN-a.

Kritike Japana su izazvale salvu kritika Sjeverne Koreje.

“Abe, premijer Japana, je idiot i lažljivac”, rekao je zvaničnik sjevernokorejskog Ministarstva inostranih poslova Song Il Ho.

Song je dodao da je Abe kao “dijete zaostalo u razvoju” i “kreten” optužujući japanskog premijera da ne zna razliku između rakete i raketnog bacača.

Japan je jedna od susjednih zemalja koja je najmanje naklonjena Sjevernoj Koreji, i posjeduje nuklearno oružje.

“Abeu bi bilo mudrije da odustane od svog sna da kroči u Pjongjang”, dodao je Song.

Abe je ranije rekao da je spreman na sastanak sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom na kojem bi razgovarao o otetim Japancima 70-ih i 80-ih godina.

Sjevernokorejski mediji skoro svakodnevno kritikuju Japan zbog zlostavljanja koje je ta zemlja počinila tokom okupacije korejskog poluostrva do kraja Drugog svjetskog rata.

Pjongjang za sada nije pokazao interesovanje za veze sa Tokijom. Kim se posljednjih godina sastao sa predsjednicima SAD, Kine, Rusije, Južne Koreje, ali ne i sa nekim japanskim zvaničnikom.

Sjeverna Koreja je poznata po ličnim i uvredljivim napadima na svjetske rukovodioce. Tako je Donald Tramp “američki mentalni bolesnik”, prethodni američki predsjednici Baraka Obama i Džordž Buš Mlađi, “majmun” i “nedovršeni čovjek”.

Bivša predsjednica Južne Koreje Park Geun Hje je bila “vještica” i “ruska prostitutka” dok je njen “makro” Obama.

Send this to a friend