Planeta

Šta je storm surge, velika opasnost koju donosi uragan Florens?

Foto: Twitter

Uragan Florens danas je pogodio Sjevernu Karolinu, izazivajući obilne kiše, snažne vjetrove i poplave. Uz olujne vjetrove, kao jedna od najvećih opasnosti ovog uragana navodi se “storm surge”.

<<<Uragan Florens pogodio obalu SAD, talasi stigli do kuća, lete krovovi<<<

Riječ je o pojmu koji se ovih dana često može pročitati u američkim medijima, vezuje se uglavnom uz uragane, a veliku je opasnost predstavljao baš u ovo doba prošle godine, kad je uragan Irma udario na Floridu.

Meterolog Dunja Mazzocco Drvar objasnila je taj pojam za Index.hr.

“To je zapravo poplava. Ali ne klasična poplava, kao kad padne puno kiše pa se izlije reka, već poplava koja je, prije svega, uslovljena podizanjem mora. Nešto kao plima, plimni talas. Možemo to tako nazvati, da bude bliže našim ljudima”, objasnila je tada Mazzocco Drvar.

“U principu to je slično onome što se u zadnje vrijeme pojavljuje i kod nas, ali, naravno, kod nas je to puno manjih razmjera. To su plimni talasi, koje uzrokuje naglo okretanje vjetra. More se jednostavno nabija u određena mjesta koja su geografski predviđena da se u njima to dogodi”, kazala je.

“Plime kod nas nastaju prolaskom dubokih ciklona. Uragan zapravo možemo pojednostavljeno shvatiti kao jedan ogroman i snažan ciklon. On je u fizičkom smislu isto što i ciklon, samo je puno veći i puno jači”, objasnila je.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend